ПОЛІСТАТУСНІСТЬ КАТЕГОРІЇ ОЦІНКИ

  • Gаnna Ilivna Prihodko Запорізький національний університет
Ключові слова: категорія, когнітивний, полістатусність, оцінка, комунікативний

Анотація

Статтю присвячено розгляду питань, пов’язаних з визначенням когнітивної природи категорії оцінки. Категорія оцінки, як би вона не розумілася, і на якому б рівні мови не вивчалась, має зв’язок з категоріями стану, емотивності, експресивності, модальності.

Однак сучасний етап розвитку лінгвістики свідчить про те, що фактично категорія оцінки виражає особливе ставлення мовця до того, що говориться, до твердження, а тому використовується як засіб комунікативної стратегії комунікативної особистості. Цей факт дає нам підстави трактувати категорію оцінки як комунікативну категорію, ґрунтуючись на концепції А. В. Бондарка про категоріальну ситуацію, що дозволяє значно збагатити дослідницький апарат і збільшити пояснювальну силу лінгвістичної теорії, яка прагне до комунікативної інтерпретації мовних явищ. Оцінка має категоріальний статус на різних рівнях мовної системи й у мовленні – фонологічному, морфологічному, лексичному, на рівні речення і тексту. Полістатусність даної категорії найбільш чітко виявляється в тексті, що інтегрує різні категоріальні прояви оцінки, тому при вивченні зазначеної категорії доцільно основний упор зробити на вивченні її репрезентації в тексті. Поняття полістатусної когнітивної категорії оцінки дозволяє диференційовано розглянути в єдиній концепції репрезентацію різних сегментів, ділянок, блоків функціонально-семантичного поля оцінки (лексичного, граматичного тощо) з одного боку, і показати їх взаємозв’язок у категоріальній ситуації в єдиній функціонуючій системі – тексті як царини реалізації когнітивного змісту оцінки, з іншого.

Підхід до трактування оцінки як полістатусної когнітивної категорії. уможливлює вивчення в діалектичній єдності розмаїття лексичних, граматичних і стилістичних засобів, що реалізують категорію оцінки в найрізноманітніших ситуаціях спілкування. Отже, окреслений ракурс дослідження категорії оцінки як полістатусної категорії, широкий спектр значень репрезентації якої виявляється в тексті, логічно вписується в проблематику когнітивно-дискурсивної версії когнітивізму.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-07-22
Як цитувати
Prihodko, G. I. (2019). ПОЛІСТАТУСНІСТЬ КАТЕГОРІЇ ОЦІНКИ. Львівський філологічний часопис, (5), 128-133. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/2663-340X-2019-5-22