ФУНКЦІЇ ТА ЗАСОБИ ТВОРЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО ПІДТЕКСТУ В РОМАНІ ФРАНЦУАЗИ САГАН «ОХОРОНЕЦЬ СЕРЦЯ»

  • Natalia Ivanivna Telegina Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Ключові слова: підтекст, символіка, контраст, психологічний, асоціація, образ, емоції

Анотація

В статті проаналізовано структуру, тематику і проблематику роману. Особливу увагу приділено ролі контрасту в структурі роману, визначено образи героїв та стильові особливості твору. В процесі дослідження виокремлено шляхи творення підтексту роману. У цьому ключі проаналізовано роль епіграфа. Основними засобами творення підтексту цього роману вважаємо контраст і символіку. Контраст є ключовим засобом розгортання лінії Льюїса. Крім того, контраст сприяє розумінню справжніх почуттів Дороті. Символічні образи (шторм, бульбашки) забезпечують глибше розуміння психології і внутрішнього світу героїв. Іронія, сарказм, асоціації, деталі мовлення і поведінки героїв також сприяють створенню підтексту, який наповнює роман психологічною глибиною.

Франсуаза Саган виходить далеко за рамки стандартних схем відтворення чуттєвого світу і зображення взаємин чоловіків і жінок. Сфера її інтересу – парадоксальність, багатогранність та непередбачуваність кохання. Її намагання осягнути глибинні імпульси, приховані процеси виникнення людських емоцій логічно приводять її до широкого використання підтексту.

Вона уникає нагнітання драматичного ефекту. Тому справжні емоції і гострота почуттів приховані в підтексті і завуальовані невимушеною легкістю звучання оповіді. Типові для екзистенціалістських романів мотиви самотності і відчуження, страхи, які мучать її героїв також приховані в підтексті і стають зрозумілими тільки завдяки сприйняттю і розумінню підтексту через декодування символів, встановлення асоціацій, розуміння натяків, іронії, а також завдяки співставленню фактів, висловлювань героїв і деталей їхньої поведінки. Заглиблення в підтекст відкриває нові грані змісту досліджуваного роману і сприяє розумінню глибини психологічного аспекту твору. Правильне сприйняття підтексту забезпечує і справедливу оцінку авторської майстерності.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-07-22
Як цитувати
Telegina, N. I. (2019). ФУНКЦІЇ ТА ЗАСОБИ ТВОРЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО ПІДТЕКСТУ В РОМАНІ ФРАНЦУАЗИ САГАН «ОХОРОНЕЦЬ СЕРЦЯ». Львівський філологічний часопис, (5), 147-151. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/2663-340X-2019-5-25