ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ ІЗ КОЛЬОРОМ ЧОРНИЙ У АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ

  • Yulia Hrygorivna Hron Черкаський державний технологічний університет
Ключові слова: ФО, кольоропозначення, хроматичні, ахроматичні кольори, конотація, колірний компонент

Анотація

У пропонованому дослідженні розглянуто особливості фразеологічних одиниць із колірним компонентом «чорний» з точки зору їх семантики. Було виявлено, що існує низка досліджень спрямованих на аналіз певних аспектів ФО, а саме лінгвістичних та нелінгвістичних характеристик. Кольори в англійській мові варіюються у своєму значенні на позначення лексичних одиниць, що не тільки відображають сприйняття відтінку кольорової гами людиною, але також є своєрідним виразником спектру емоцій людини. Вагомий вплив на сприйняття і трактування кольору має лінгвокультурний аспект, оскільки інтерпретація того чи іншого поняття кольору відштовхується від культурно-етнічної приналежності людини та психологічних засад, що закладаються на підсвідомому рівні.

У ході аналізу всі вибрані лексеми було розподілено на кілька груп. Таким чином, десять фразеологізмів відображають психічний та емоційний стан людини, вісім – хвороби або фізичний стан, три фразеологізми пов’язанні з одягом, п’ять – потойбіччя, інша п’ятірка пов’язана з їжею, одинадцять означають природні терміни, ще одинадцять – історичні події, назви, сім відображають покликання людини, ким вона є і остання група фразеологізмів з компонентом black це лексика, яку використовують у роботі та бізнесі. Лексеми на позначення чорного кольору використовуються у таких значеннях, як смуток, скорбота, небезпека, смерть, ненависть, підступність, ворожнеча, несправедливість. В описах зовнішнього вигляду героїв чорний колір має позитивну конотація, тобто позначає певну вишуканість в одязі, красу, в описах інтер’єру позначає добробут, тощо.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-28
Як цитувати
Hron, Y. H. (2020). ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ ІЗ КОЛЬОРОМ ЧОРНИЙ У АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ. Львівський філологічний часопис, (6), 39-43. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/philology/article/view/1694