ЩОДЕННИКИ ОЛЕКСИ ІЗАРСЬКОГО: ТЕМИ І МОТИВИ

  • Oksana Ihorivna Rudnianyn Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Ключові слова: мемуарна література, щоденники, теми, мотиви, жанрова специфіка, синтетична природа щоденників

Анотація

Мемуарна література письменників української діаспори ХХ століття є цінним джерелом для вивчення історії української літератури, яка представлена численними творами українських емігрантів. Повоєнний період привертає особливу увагу дослідників. Нова атмосфера відкритості та вільної дискусії спонукала активний розвиток української літератури за кордоном, появі нових творчих сил – покоління Другої світової війни, літературні твори яких навіяні темами і мотивами власних переживань і вражень воєнних та повоєнних років.

У статті досліджено «Щоденники» Олекси Ізарського – українського письменника-емігранта, літературознавця, критика, перекладача, представника покоління Другої світової війни, які відображають напружену інтелектуальну працю автора, що тривала кілька десятиліть, і без якої майже неможливо відтворити життя та діяльність письменника. У дослідженні особливу увагу приділено аналізу тем та мотивів написаного автором тексту, розкрито жанрову специфіку щоденників, визначено його синтетичну природу.

У результаті проведеного аналізу виявлено різноманітність тематики щоденників Олекси Ізарського. Однією із провідних тем є любов до Батьківщини, патріотизм, зв’язок людини зі своєю землею та народом. Ще однією головною темою є літературна творчість автора, а саме із записів дізнаємось про розвиток творчості письменника – це опис планів щодо написання творів, роздуми щодо сюжету, поетапність писання, його нескінченне читання українських та світових творів. Є відгуки з листів письменників і друкованих рецензій, нотатки про зустрічі, розмови із сучасниками тощо. Письменник замислюється над космічними темами – безкінцевістю світу, проминальністю особистого. Особливу увагу автор звертає на тему смерті, трагічну долю рідних та знайомих. Переважають також й мотиви самотності, невагомості, смерті, надмотивом яких є сум та страх. Синтетична природа щоденників проявляється у поєднанні різножанрових елементів публіцистики та художнього стилю. Щоденники Олекси Ізарського відтворюють й образ самого письменника – трудолюбивої людини з високими інтелектуальними, духовними та людськими цінностями.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-28
Як цитувати
Rudnianyn, O. I. (2020). ЩОДЕННИКИ ОЛЕКСИ ІЗАРСЬКОГО: ТЕМИ І МОТИВИ. Львівський філологічний часопис, (6), 180-185. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/philology/article/view/1722