ЗАСОБИ ДОСЯГНЕННЯ ҐЕНДЕРНОЇ КОРЕКТНОСТІ У СУЧАСНІЙ НІМЕЦЬКІЙ МОВІ

  • Oksana Volodymyrivna Slaba Київський національний лінгвістичний університет
Ключові слова: ґендерна коректність, сучасна німецька мова, загальний чоловічий рід, візуалізація, нейтралізація

Анотація

Статтю присвячено виявленню основних засобів досягнення ґендерної коректності у сучасній німецькій мові. Здійснено огляд базових теоретичних робіт, що стосуються ґендера у мові, проаналізовано підходи до проблеми ґендера в лінгвістиці, а також схарактеризовано основні напрямки ґендерних досліджень у лінгвістиці мови. У статті розглянуто поняття «загального чоловічого роду» у сучасній німецькій мові. Аналізуючи праці багатьох учених, встановлено, що жінка в мові дискримінована. Лінгвісти наполягають, що слід уникати загального чоловічого роду (generisches Maskulinum), оскільки це робить жінок невидимими. У результаті дослідження з’ясовано, що ґендерна коректність у сучасній німецькій мові досягається шляхом уникнення вживання загального чоловічого роду за допомогою візуалізації та нейтралізації.

Стратегія «візуалізації» завжди чітко вказує на біологічну стать. Для втілення обох видів коректності сучасна німецька мова має широкий вибір мовних засобів (суфікси -in/-innen за допомогою скісної риски або дужок, подвійне називання обох форм, Внутрішня-І, ґендергеп та ґендерна зірка). Альтернативою вживання іменників загального чоловічого роду також пропонується використання нейтральних слів, які дозволяють уникнути будь-якого посилання на біологічну стать респондентів. Подвійне називання обох форм та нейтралізація підтримується редакційною колегією Дудена.

Встановлено, що внутрішню-I наприкінці 2000-х витісняють такі форми як ґендергеп та ґендерна зірка. Ґендергеп та ґендерна зірка допомагають показати не тільки обидві статі, але і всі інші можливі ґендерні ідентичності, які не вписуються в бінарну ґендерну систему.

Важливе заперечення проти ґендерно-справедливої мови полягає в тому, що тексти, написані за їх принципами, часто важче зрозуміти, ніж тексти, що використовують загальний чоловічий рід. Перспективи подальших досліджень полягають у порівняльному вивченні засобів досягнення ґендерної коректності у німецькій та українських мовах.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-28
Як цитувати
Slaba, O. V. (2020). ЗАСОБИ ДОСЯГНЕННЯ ҐЕНДЕРНОЇ КОРЕКТНОСТІ У СУЧАСНІЙ НІМЕЦЬКІЙ МОВІ. Львівський філологічний часопис, (6), 192-196. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/philology/article/view/1724