КОНЦЕПТ HATE SPEECH У МЕДІА-ДИСКУРСІ

  • Nataliia Liubomyrivna Ivanyshyn Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: мова ворожнечі, агресія, богохульство, мікроагресія, свобода слова

Анотація

Наукова розвідка присвячена дослідженню проблеми вживання мови ворожнечі в сучасному медіа просторі. Проаналізовано висловлювання відомих осіб, які можуть бути розцінені як зневажливі стосовно певних груп людей. Встановлено категорії, за якими їх можна поділити. Метою є дослідити та проаналізувати дане явище в різних сферах. Поставлена мета передбачає виконання низки завдань, а саме: проаналізувати мову ворожнечі в медіа-просторі, виявити та структурувати різні види реакцій на неї, диференціювати терміни близькі до мови ворожнечі, такі як агресивні висловлювання, мікроагресію та свободу слова. Матеріалом дослідження є публічні виступи впливових осіб та їх висловлювання в соціальних мережах, отриманих внаслідок вибірки матеріалів з різноманітних англомовних джерел та реакція читачів на них. Це, в основному, Facebook, Twitter, YouTube та інші сайти, де є можливість залишати свою реакцію на різного роду коментарі. Перспективою дослідження є виокремлення лексичних одиниць, які відповідають даному терміну та, в подальшому, їх структуризація. Для досягнення мети визначення та категоризації автор обрав найвиразніші повідомлення політиків та публічних виступів, а також реакцію читачів на суперечливі заяви. Найпоширеніші теми мови ненависті - це заперечення голокосту, мусульманські заборони, права на сексуальні меншини, богохульство, гніт феміністок на чоловіків. Найбільш поширений феномен хейт спіч у політичній сфері, особливо серед політиків найвищого рангу. У більшості країн існує цілий ряд правил, спрямованих на припинення мови ненависті в різних сферах, а саме: політичній, релігійній, соціальній. Ці правила відрізняються своїми акцентами щодо різних форм мовної агресії.

Стаття пропонує певні перспективи для подальшого обговорення. Дане явище можна паралельно досліджувати не лише з точки зору лінгвістики, й журналістики, політології, юриспруденції та соціології. Було б особливо цікаво дослідити вплив мови ненависті на прийняття рішень державного рівня.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Nataliia Liubomyrivna Ivanyshyn, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

викладач кафедри іноземних мов та перекладознавства

Опубліковано
2020-09-29
Як цитувати
Ivanyshyn, N. L. (2020). КОНЦЕПТ HATE SPEECH У МЕДІА-ДИСКУРСІ. Львівський філологічний часопис, (7), 30-34. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/2663-340X-2020-7.5