ВИРАЖЕННЯ КАТЕГОРІЇ ОЦІНКИ У ТВОРІ С. КІНГА «11.22.63»

  • Nataliia Vasylivna Borysova
  • Tetiana Valentynivna Zabolotna
Ключові слова: категорія оцінки, С. Кінг, «11.22.63», оцінна експресія, емоційна сфера

Анотація

У статті розкрито поняття категорії оцінки, яке виявляють на різних рівнях мови. Зазначено, що вона є багатовекторним явищем, яке реалізується через свідомість суб’єкта при сприйнятті та опрацюванні інформації про зовнішній світ і співвідноситься із внутрішнім світом людини через мовлення.

Метою дослідження є визначення системи засобів вираження категорії оцінки в англійській мові та виявлення мовностилістичних особливостей реалізації цієї категорії в романі С. Кінга «11.22.63».

Реалізація категорії оцінки знаходить свій вияв за допомогою морфологічних, лексичних, синтаксичних, стилістичних і зображувальних засобів її вираження. Вторинні номінації надають текстам образності, експресивності, емоційності, свіжості, оригінальності.

Наголошено, що поняття оцінки у романі С. Кінга «11.22.63» нерозривно пов’язане з відображенням емоційного ставлення персонажів до об’єктів висловлювання. У процесі оцінювання вони висловлюють своє позитивне або негативне ставлення за будь-якою ознакою. Лексичні засоби оцінки пов’язані передусім з емотивним компонентом конотації, який включає в себе і раціональну, і емоційну оцінку. Значна частина оцінної лексики твору С. Кінга пов’язана з емотивним компонентом.
Зазначено, що роман «11.22.63» С. Кінга містить велику кількість метафоричних висловів, які актуалізують емоції, що виражають неприйняття дійсності через її жорстокість та агресивність, нечесність й фальшивість, нездоровий стан, несамостійність і продажність.

Стилістичними засобами вираження категорії оцінки є епітети, метафора, порівняння, вигуки, градація тощо. С. Кінг їх використовує для характеристики внутрішнього і зовнішнього світу персонажів, їх емоційного стану, розмов і поведінки, а також взаємин між персонажами. За їх допомогою створюється атмосфера таємничості і загадковості.

Використання метафор, алюзій, уособлень сприяє при відкриттю читачеві найпотаємніших куточків людської душі і змушує замислитися над деякими аспектами дійсності.

Образна й оцінна експресія відтворює емоційну сферу як автора, так і персонажів. Семантикокогнітивні особливості оцінних лексем в романі розкривають емотивний фонд сучасного англомовного художнього дискурсу й виступають емотивними знаками, що забезпечують культурну комунікацію на емоційному рівні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-10-25
Як цитувати
Borysova, N., & Zabolotna, T. (2022). ВИРАЖЕННЯ КАТЕГОРІЇ ОЦІНКИ У ТВОРІ С. КІНГА «11.22.63». Львівський філологічний часопис, (9), 27-35. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/philology/article/view/2334