МОВНОСТИЛІСТИЧНА СПЕЦИФІКА ІДІОСТИЛЮ Е. ҐІЛБЕРТ ТА ЇЇ ВІДТВОРЕННЯ У РОМАНІ “EAT, PRAY, LOVE”

  • Iryna Mykolaivna Borbenchuk Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • Alina Valentynivna Zabrodska Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
Ключові слова: Е. Ґілберт, жіноча література, індивідуальний стиль, мовновиражальні засоби.

Анотація

Статтю присвячено дослідженню мовностилістичної специфіки ідіостилю американської письменниці Е. Ґілберт на матеріалі англомовного роману “Eat, Pray, Love”. Зауважено, що в сучасному науковому дискурсі поняття «ідіостиль» не має єдиного визначення, але розуміється як індивідуальний стиль, індивідуальне мовлення, авторський стиль та є відображенням ментальності нації, світовідчуття й культурних цінностей автора. Під час дослідження було визначено, що жіноча проза є історичним явищем, яке пройшло еволюцію розвитку й сформувало свої специфічні риси, що проявилися у тематиці, образній системі, мовновиражальних засобах. Однак, найвиразнішою ознакою такої літератури є чітка гендерна приналежність, що дозволяє виділити її в окремий дискурс літературного процесу. Одним із визначних у творчості Е. Ґілберт є роман “Eat, Pray, Love”, заснований на реальних подіях і в певній мірі знайомить читача з самою авторкою, її життям, шляхом тривалого пошуку себе у цьому
світі. Жанрово-тематичні особливості роману спонукали до реалізації власного авторського стилю, що відзначається вживанням різнорівневих мовних одиниць для створення культурного й національного колориту. Описуючи мандрівку країнами, Е. Ґілберт формує онімний словник, що інформує про місцезнаходження героїні, її оточення. Власне, топоніми й антропоніми активують історичні й культурні феномени та звертають увагу на національну своєрідність різних народів. Визначено, що характерною ознакою ідіостилю Е. Ґілберт є використання епітетів, повторів, порівнянь, які творять образну систему і надають роману експресивності. Для вирішення релігійно-філософських питань авторка вдається до міркування, діалогічного мовлення з використанням простих речень, які показують процес пошуку підказок і відповідей, підкреслюють психічний стан, формують естетичні вподобання головної героїні. Підсумовано, що специфіка індивідуального стилю Е. Ґілберт полягає у виробленні власного індивідуального почерку, яким був написаний роман “Eat, Pray, Love”, завдяки чому він є яскравим прикладом жіночої прози та вирізняється з-поміж численних творів цього жанру.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-11-01
Як цитувати
Borbenchuk, I., & Zabrodska, A. (2022). МОВНОСТИЛІСТИЧНА СПЕЦИФІКА ІДІОСТИЛЮ Е. ҐІЛБЕРТ ТА ЇЇ ВІДТВОРЕННЯ У РОМАНІ “EAT, PRAY, LOVE”. Львівський філологічний часопис, (10), 5-10. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/philology/article/view/2368