EINFLUSS DER EXPANSION AUF DAS FUNKTIONIEREN DER PHRASEOLOGISMEN IN WERBETEXTEN

  • Anna-Mariia Andriivna Mashchenko Київський національний лінгвістичний університет
Ключові слова: модифікація, трансформація, експансія, слово-розширювач, екстенсіонал, розширення значення, поліпшення значення, конотативний множник.

Анотація

Стаття присвячена дослідженню найпоширенішого, але недостатньо вивченого виду модифікації фразеологізмів у рекламних текстах – експансії, тобто розширення фрази за допомогою введення до її складу розширювачів різного характеру. Дослідження побудоване на матеріалі модифікованих фразеологізмів (включно з виразами з ускладненим, але непереосмисленим значенням) німецької друкованої реклами. Наукова розвідка має за мету дослідження впливу експансії на функціонування фразеологізмів у рекламному тексті. Її завдання полягають у виявленні характерних особливостей розширювачів, їх впливу на семантику трансформованих виразів, на зміну їх кількісних та якісних характеристик у порівнянні з вихідними. Аналіз матеріалу здійснювався з опорою на методи фразеологічної ідентифікації, фразеологічного опису, адекватного опису лексикографічного типу як різновиду компонентного аналізу та контекстологічного аналізу. Дослідження дало можливість визначити різницю між характером функціонування прикметників та прислівників як розширювачів фрази. Розширювачі-прикметники в синтаксичній ролі означень, тісно пов’язані з іменником фразеологізму, теж стають його складовою частиною і посилюють враження реципієнта від рекламованого предмета. Слід зауважити, що таку ж функцію виконують і розширювачі, які утворюють атрибутивні складні слова з іменником фразеологізму. Розширювачі-обставини, синтаксично пов’язані з фразеологічною одиницею як єдиним цілим, належать до її найближчого оточення, а не безпосередньо до її складу. Ступінь емотивності та експресивності такої модифікації залежить від особливостей розширювача. Прислівники-розширювачі, які чисельно значно поступаються прикметникам, мають тісний синтаксичний зв’язок зі всім фразеологізмом або з однією з його складових частин і, як правило, уточнюють або модифікують його конотативні особливості. Найбільш яскравими можна вважати модифікації фразеологічних одиниць, що призводять до гри слів, та розширення прислів’їв, що полягають у неочікуваному продовженні знайомих кожному представникові мовної спільноти виразів. Аналіз кількісних та якісних характеристик трансформованих фразеологізмів вказує в переважній кількості випадків на чисельне зростання конотативних множників, що свідчить про звуження значення, та на позитивне значення більшості цих множників, що є показником поліпшення значення.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-11-02
Як цитувати
Mashchenko, A.-M. (2022). EINFLUSS DER EXPANSION AUF DAS FUNKTIONIEREN DER PHRASEOLOGISMEN IN WERBETEXTEN. Львівський філологічний часопис, (10), 84-90. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/philology/article/view/2381