ВІРТУАЛЬНІ СТАНИ СВІДОМОСТІ В ОБРАЗНО-НАРАТИВНОМУ ПРОСТОРІ СУЧАСНОЇ АНГЛОМОВНОЇ ТРАНСКУЛЬТУРНОЇ ПРОЗИ

  • Liudmyla Fedorivna Prysiazhniuk Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Ключові слова: лінгвопсихопоетика, психосемантика, психонаратологія, змінені стани свідомості, віртуальні стани, транскультурна проза, транскультурний образ.

Анотація

У статті висвітлюється семантична і наративна своєрідність образного відображення віртуального стану свідомості як психічного новоутворення, виникнення якого безпосередньо пов’язане з віртуалізацією новочасного суспільства. Віртуальний стан трактується як різновид змінених станів свідомості, що виникає під впливом довготривалого перебування у віртуальному середовищі та супроводжується якісними й кількісними змінами патернів свідомості, включно з трансформацією перцептивних і когнітивних моделей, переходом до нових способів категоризації та вербалізації внутрішнього досвіду. Зазначене явище розглядається у світлі лінгвопсихопоетики як нового текстоцентричного напряму, зорієнтованого на вивчення лінгвальних особливостей художнього втілення психоемоційного досвіду, складних внутрішніх переживань, незвичайних станів свідомості, які не підлягають виключно логічному осмисленню і можуть маніфестуватися в художньому тексті шляхом образного кодування, зокрема словесними сенсорними образами та специфічними наративними техніками й прийомами. Вивчення віртуальних станів свідомості на матеріалі сучасної транскультурної прози (а саме роману “Transmission” відомого британського письменника індійського походження Гарі Кунзру) дозволяє проаналізувати новий тип художнього образу – транскультурний. У статті зазначений тип образу розглядається як такий, що ґрунтується на способах образотворення, характерних для різних лінгвокультур. З метою розкриття лінгвальних, наративних, а також лінгвопсихокультурних особливостей образного втілення віртуальних станів свідомості була використана низка методів дослідження, які поєднують традиційні (зокрема лінгво- та наративно-поетологічний підходи) та новітні погляди на вербальну та наративну площину художнього тексту. Залучення останніх уможливило розробку алгоритмів психосемантичного та психонаратологічного аналізу виокремлених фрагментів, які містять описи віртуальних станів. На основі психосемантичного аналізу пропонуються критерії ідентифікації цих станів у художньому тексті, встановлюється структура та реконструюється змістове наповнення транскультурного словесного образу. Психонаратологічний аналіз спрямований на з’ясування специфіки наративних способів презентації глибини та інтенсивності занурення персонажа у віртуальні стани.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-11-02
Як цитувати
Prysiazhniuk, L. (2022). ВІРТУАЛЬНІ СТАНИ СВІДОМОСТІ В ОБРАЗНО-НАРАТИВНОМУ ПРОСТОРІ СУЧАСНОЇ АНГЛОМОВНОЇ ТРАНСКУЛЬТУРНОЇ ПРОЗИ. Львівський філологічний часопис, (10), 115-119. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/philology/article/view/2387