ДОСЛІДЖЕННЯ ПАРЕМІЙ З КОМПОНЕНТОМ «СОБАКА» ТА ЇХ КУЛЬТУРНОГО ЗНАЧЕННЯ

  • Olga Mykhailivna Verhovtsova Національний авіаційний університет
  • Olga Volodymyrivna Ishchenko Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • Olena Viktorivna Kutsenko Національний авіаційний університет
Ключові слова: прислів’я та приказки, паремії, народна мудрість, метафора, зоонімічний компонент, антропоморфний підхід

Анотація

Важливу роль у передачі народної мудрості від покоління до покоління відіграють прислів’я та приказки. У них люди відображають своє ставлення до рідної природи, тваринного світу, соціально-історичний досвід предків, виражають свій світогляд, моральні норми та естетичні ідеали. Прислів’я та приказки, крім семантичних особливостей, роблять нашу мову яскравою та виразною. У сучасному мовознавстві особливий інтерес викликає пареміологічний фонд національних мов. Зв'язок мови з суспільством і людською культурою вивчається все більше і більше. Прислів'я та приказки дають нам найцінніший матеріал для вивчення цих явищ у більш широкому лінгвокультурологічному та пізнавальному аспектах. У цій роботі аналізується образ собаки в усталених виразах (прислів’ях, приказках, метафорах тощо) на основі уявлень про цю тварину, що склалися в британській культурі. З давніх-давен люди ототожнювали себе з тваринами, що призвело до появи великої кількості зоонімічних паремій в англійській мові. Досліджено спільні риси функціонування цього зооморфізму. Собаки протягом століть були улюбленими супутниками людей, заслуживши титул «найкращий друг людини». Але собаки – це більше, ніж просто віддані домашні тварини; вони також відіграли важливу роль у мові та культурі. Паремії, або приказки та прислів’я, пов’язані з собаками, використовувалися для передачі мудрості, моралі та культурних цінностей у багатьох різних суспільствах. Від загальновідомої фрази «у кожної собаки свій день» до більш незрозумілих виразів, таких як «нехай сплячі собаки лежать», паремії, пов’язані з собаками, продовжують бути частиною нашої повсякденної мови. Ця стаття заглиблюється у світ паремій, пов’язаних із собаками, і досліджує їх значення та походження. У ній розглядаються різні типи висловів, від тих, що вихваляють відданість і товариськість собак, до тих, які застерігають від їхньої потенційної небезпеки. Стаття також аналізує, як саме паремії, пов’язані з собаками, відображають цінності та переконання людей.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-10-31
Як цитувати
Verhovtsova, O., Ishchenko, O., & Kutsenko, O. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ ПАРЕМІЙ З КОМПОНЕНТОМ «СОБАКА» ТА ЇХ КУЛЬТУРНОГО ЗНАЧЕННЯ. Львівський філологічний часопис, (13), 32-37. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/philology/article/view/2589