ЛІНГВОКУЛЬТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ ІЗ СОМАТИЗМОМ «ГОЛОВА» У ЗІСТАВНОМУ АСПЕКТІ (НА МАТЕРІАЛІ УКРАЇНСЬКОЇ ТА АНГЛІЙСЬКОЇ МОВ)

  • Mariia Mykolaivna Kovba Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Antonina Viktorivna Cherniavska Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: фразеологічна одиниця, українська мова, англійська мова, соматизм «голова»

Анотація

У статті досліджено питання аналізу національно-культурної особливості семантики фразеологічних виразів, які містять соматичний елемент «голова». Дослідження здійснюється через призму зіставлення фразеологічних одиниць української та англійської мов, ураховуючи фразеологічні одиниці. Як людина сприймає навколишнє середовище через інформацію органів чуття , так орган людського тіла «голова» виконує ключові функції у цьому процесі та є органом в якому відбувається мислення. Фразеологічні одиниці з вказаним компонентом аналізуються та визначаються їхні конотаційних відтінки та відмінності в обох мовах для встановлення їхнього місця в мовній картині світу як українців так і англомовців. Зокрема, досліджується значення та вживання таких фразеологічних одиниць, а також їх зв'язок із фізичним, психічним та поведінковим станом людини у культурному контексті. Для аналізу була використана вибірка з різних фразеологічних та тлумачних словників. Фразеологічні одиниці із соматичним компонентом «голова» відрізняються виразністю, стилістичним різноманіттям та різними граматичними конструкціями як в українській, так і в англійській мові. Були встановлені ключові конотації фразеологічних висловів, які вражають ментальний контекст націй у відображенні світового сприйняття через мовний аспект, а також виявлено спільні та відмінні елементи у досліджуваних мовах.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2024-09-06
Як цитувати
Kovba, M. M., & Cherniavska, A. V. (2024). ЛІНГВОКУЛЬТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ ІЗ СОМАТИЗМОМ «ГОЛОВА» У ЗІСТАВНОМУ АСПЕКТІ (НА МАТЕРІАЛІ УКРАЇНСЬКОЇ ТА АНГЛІЙСЬКОЇ МОВ). Львівський філологічний часопис, (15), 48-58. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/philology/article/view/2749