РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДИКИ ОЦІНКИ ПАРАМЕТРІВ ПОЖЕЖНИХ ТЕПЛОВІЗОРІВ

  • V. Lushch Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • D. Voitovych Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • O. Lazarenko Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • N. Shtangret Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: пожежні тепловізори, методика оцінки, дим, висока температура, вогневий модуль

Анотація

Питання боротьби з небезпечними факторами пожежі, такими як дим та висока температура, з якими ведуть боротьбу ланки газодимозахисної служби (ГДЗС) під час ведення оперативних дій у загазованих і задимлених приміщеннях, залишаються проблемними. Концентрація отруйних речовин у перші хвилини пожежі вища за гранично допустиму в 12-100 разів. Середньооб`ємна температура в перші 5-10 хвилин пожежі може сягти 140-900оС. Швидкість поширення диму й отруйних речовин є дуже значною. Від диму і газів при пожежах у світі щорічно гине близько 16 чоловік на 1 млн. населення, причому цей показник має тенденцію до зростання.

Ефективність рятування людей, ліквідації пожеж та проведення аварійно-рятувальних робіт у загазованих і задимлених приміщеннях значною мірою залежить від швидкості проведення таких оперативних дій за допомогою технічних засобів, одним з яких є пожежний тепловізор. Як показує закордонна практика, під час гасіння пожеж в задимлених та загазованих приміщеннях широко застосовують пожежні тепловізори, а в Україні в підрозділах ОРС ЦЗ тільки но почали з’являтись ці прилади. Тому дослідження оцінки параметрів пожежних тепловізорів та їх подальше порівняння є актуальною науковою задачею, розв’язання якої дає можливість підвищити ефективність ліквідації пожеж в задимлених приміщеннях ланками ГДЗС. Відповідно є необхідність у розроблені методики дослідження оцінки параметрів пожежних тепловізорів, які забезпечують ефективність проведення розвідки з виявлення осередку пожежі та пошуково-рятувальних робіт під час роботи ланок ГДЗС.

В статті розглянуто розроблену методику оцінки параметрів пожежних тепловізорів і відповідно до цієї методики будуть проведені експериментальні дослідження на базі вогневого модуля ЛДУБЖД з метою виявлення впливу параметрів технічних характеристик пожежних тепловізорів на ефективність проведення розвідки ланкою ГДЗС з виявлення осередку пожежі та пошуково-рятувальних робіт. Після проведення досліджень будуть виведені порівняльні дані, які дадуть змогу оцінити та підібрати найбільш оптимальний варіант вибору пожежного тепловізора для підрозділів ОРС ЦЗ.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

V. Lushch, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

заступник начальника кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт, кандидат технічних наук, доцент

D. Voitovych, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

доцент кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт, кандидат технічних наук

O. Lazarenko, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

доцент кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт, кандидат технічних наук, доцент

N. Shtangret, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

викладач кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт, кандидат технічних наук

Опубліковано
2019-12-26
Як цитувати
Lushch, V., Voitovych, D., Lazarenko, O., & Shtangret, N. (2019). РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДИКИ ОЦІНКИ ПАРАМЕТРІВ ПОЖЕЖНИХ ТЕПЛОВІЗОРІВ. Пожежна безпека, 35, 41-48. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.35.2019.07
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 > >>