ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ВОГНЕГАСНОГО АЕРОЗОЛЮ НА ОСНОВІ НЕОРГАНІЧНИХ СОЛЕЙ КАЛІЮ ДЛЯ ЕКРАНУВАННЯ ТЕПЛОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ПОЖЕЖАХ

  • V. Balanyuk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • O. Garasimyuk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Y. Kopystynsky Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • A. Grynova Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: Вогнегасний аерозоль, тепловий потік, теплове випромінювання, інфрачервоне випромінювання.

Анотація

Вступ. Виходячи з аналізу кількості пожеж горючих рідин в резервуарах в світі, 50% з них гасять досить швидко, 25% переходять в затяжні, а 25% взагалі не гасяться та ліквідовуються після згоряння всієї горючої рідини. Зважаючи на це, відкритим залишається питання не лише ефективності гасіння, а й обмеження поширення пожежі внаслідок теплового випромінювання. Особливої актуальності це питання набуває за умови необхідності екранування теплового випромінювання в умовах виникнення пожежі в важкодоступному місці, зокрема, обмеженому об’ємі кабельного тунелю, будівлі значної висоти або глибини, або неможливості перебування безпосередньо біля стволів особового складу внаслідок хімічного або радіаційного забруднення, або в інших несприятливих умовах. Застосування вогнегасного аерозолю дозволить ефективно екранувати від теплового випромінювання поверхні та обмежувати поширення пожежі внаслідок неможливості нагрівання горючих матеріалів навколо вогнища.
Метою роботи є встановлення можливості використання вогнегасного аерозолю на основі неорганічних солей калію для створення екрануючих завіс, як способу захисту об’єктів від теплового випромінювання значних потужностей (більше 10 кВт/м2) на пожежах.
Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети та задач дослідження було використано теоретичні методи дослідження, що включали аналіз пожеж та фізико-хімічних характеристик водяних завіс, узагальнення отриманих результатів дослідження з подальшою їх систематизацією для досягнення поставленої мети дослідження.
Основні результати роботи. Встановлено, що вогнегасний аерозоль на основі неорганічних солей калію може ефективно поглинати та екранувати теплове випромінювання. При цьому протікають різні процеси – що забезпечують рух та перемішування вогнегасного аерозолю, а також процеси, котрі відбуваються з самими частинками – їх розкладання з утворенням додаткової кількості газів – СО2, N2, H2O (пара), які також здатні активно поглинати теплове випромінювання. Визначено що вогнегасний аерозоль, завдяки тому, що розміри переважної більшості частинок аерозолю менші за 1 мкм, здатний найбільш ефективно поглинати інфрачервоне випромінювання.
Висновки. В роботі обґрунтовано використання вогнегасного аерозолю на основі неорганічних солей калію з метою поглинання та створення екрануючих завіс, як способу захисту об’єктів від теплового випромінювання значних потужностей. Обґрунтовано, що вогнегасний аерозоль здатний створювати стійкі (до 40 хв) в часі завіси, які можуть ефективно поглинати потужне теплове випромінювання. Теоретично обґрунтовано, що розсіювання, відбивання та поглинання теплового потоку на різних частотах є основними чинниками, які забезпечують екранування від дії теплового потоку на пожежі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-12-29
Як цитувати
Balanyuk, V., Garasimyuk, O., Kopystynsky, Y., & Grynova, A. (2021). ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ВОГНЕГАСНОГО АЕРОЗОЛЮ НА ОСНОВІ НЕОРГАНІЧНИХ СОЛЕЙ КАЛІЮ ДЛЯ ЕКРАНУВАННЯ ТЕПЛОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ПОЖЕЖАХ. Пожежна безпека, 39, 56-62. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.39.2021.07
Розділ
Статті