ЩОДО ОБМЕЖЕННЯ ПОШИРЕННЯ ПОЖЕЖ ПІД ЧАС АВАРІЙ НА ТРАНСФОРМАТОРНОМУ ОБЛАДНАННІ

  • R. Klуmas Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту
  • V. Nizhnуk Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту
  • Yu. Feshchuk Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту
  • I. Stylyk Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту
  • V. Nekora Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту
  • L. Nesenuk Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту
Ключові слова: пожежа, трансформаторне обладнання, аналіз пожеж, маслоприймач, обмеження поши-рення пожежі

Анотація

Проблема. Трансформатор є одним із найбільш пожежонебезпечних видів обладнання на електро-підстанціях. За аварійних режимів роботи або пошкодження цілісності корпусу вони можуть обумовити пожежу. Статистичні дані про пожежі свідчать, що 50 % від пожеж в енергетичній галузі припадають на трансформаторне обладнання; як правило, такі пожежі супроводжуються аварійним виливанням масла із трансформатора та його загорянням.
Мета. Аналіз сучасного стану системи обмеження поширення пожежі під час аварій на маслонаповнених трансформаторних підстанціях.
Методи. Роботу проведено за допомогою аналітичних методів досліджень шляхом збору, узагальнення, обробки й аналізу статистичних даних про пожежі та їх наслідки, що виникають під час експлуатації маслонаповнених трансформаторів, а також вимог нормативних документів щодо обмеження поширення пожежі під час аварій на мас-лонаповнених трансформаторних підстанціях.
Результати. Аналіз інформаційно-аналітичних матеріалів Міністерства енергетики України за останні п’ять років вказує, що щороку близько 47 % пожеж виникає на підприємствах електричних мереж. Аналіз іноземного досвіду щодо обмеження поширення пожежі під час аварій на маслонаповнених трансформаторних підстанціях показав, що зарубіжні підходи аналогічні вітчизняним. Разом із тим, визначено ряд конструктивних параметрів, що негативно впливають на ефективність обмеження поширення пожежі. Зокрема, Правилами улаштування електроустановок передбачено оснащення електропідстанцій маслоприймачами, що по всій площі засипається гравієм, який внаслідок впливу навколишнього середовища постійно забруднюється, чим погіршує свою про-пускну й охолоджувальну здатність, тому його періодично збирають, промивають, сушать, засипають, що є тру-домістким й економічно затратним процесом.
Висновки. Результати досліджень показали, що сучасні підходи до обмеження поширення пожежі під час аварій на маслонаповнених трансформаторних підстанціях недостатні й економічно затратні для мінімізації наслідків горіння розливів трансформаторного масла. Подальші дослідження, спрямовані на розкриття зако-номірностей зміни температури трансформаторного масла від параметрів і характеристик маслоприймача, ста-нуть підґрунтям для підвищення ефективності системи обмеження поширення пожежі на таких об’єктах.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-12-29
Як цитувати
KlуmasR., NizhnуkV., Feshchuk, Y., Stylyk, I., Nekora, V., & Nesenuk, L. (2021). ЩОДО ОБМЕЖЕННЯ ПОШИРЕННЯ ПОЖЕЖ ПІД ЧАС АВАРІЙ НА ТРАНСФОРМАТОРНОМУ ОБЛАДНАННІ. Пожежна безпека, 39, 85-93. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.39.2021.10
Розділ
Статті