АНАЛІЗ МЕТОДОЛОГІЇ ОЦІНЮВАННЯ ПОЖЕЖНИХ РИЗИКІВ

  • I. A. Onoshko Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0001-5793-1680
  • V. V. Kovalyshyn Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0002-5463-0230
Ключові слова: ризик, інжиніринг пожежної безпеки, оцінювання пожежного ризику, ідентифікація, сценарії розвитку, небезпечні фактори пожежі.

Анотація

Постановка проблеми. Стратегія ефективного запобігання та профілактики виникнення пожеж повинна будуватись на основі цілей і задач створення безпеко- орієнтованого середовища та мінімізації наслідків в разі настання надзвичайної події, зокрема пожежі. Існує багато технік або підходів як до якісного, так і до кількісного аналізу пожежних ризиків. Кожна методика потребує індивідуального вивчення та аналізу її відповідності наміченим цілям, оскільки немає абсолютно безпечних альтернатив, доступних для окремих осіб чи організацій, як і не існує обладнання абсолютно надійного чи повністю захищеного від неправильної експлуатації.
Актуальним є питання деталізованого вивчення і вдосконалення методики оцінювання пожежних ризиків з метою забезпечення належного рівня протипожежного захисту та мінімізації
індивідуальних та соціальних ризиків для людей.
Мета дослідження. Обґрунтування необхідності вдосконалення процесу оцінювання пожежних ризиків в комплексі інжинірингу пожежної безпеки.
Задачі дослідження. Аналіз методів оцінювання пожежних ризиків в Україні, країнах Америки та ЄС та виявлення їх недосконалості у сценаріях розвитку пожеж, часу початку евакуації, як складової частини оцінювання індивідуальних та соціальних ризиків в комплексі інжинірингу пожежної безпеки.
Методи. Статистичний, аналітичний та детерміністичний методи дослідження.
Результати дослідження. В результаті проведеного аналізу було встановлено необхідність більш ґрунтовного підходу до вибору можливих сценаріїв пожеж та виявлено недосконалість вітчизняної методики розрахунку часу початку евакуації, що може суттєво вплинути на остаточний розрахунок індивідуальних та соціальних ризиків в комплексі інжинірингу пожежної безпеки.
Висновки. Для вдосконалення процесу інжинірингу пожежної безпеки запропоновано таке: 1) розробити методологію вибору необхідних сценаріїв розвитку пожеж, що відповідатимуть параметрам пожежної безпеки;
2) вдосконалити методику розрахунку загального часу евакуації людей із врахуванням часу її початку.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-12-29
Як цитувати
Onoshko, I., & Kovalyshyn, V. (2022). АНАЛІЗ МЕТОДОЛОГІЇ ОЦІНЮВАННЯ ПОЖЕЖНИХ РИЗИКІВ. Пожежна безпека, 41, 94-102. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.41.2022.11
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 > >>