ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ПОЖЕЖНИХ ТЕПЛОВІЗОРІВ У ВОГНЕВОМУ МОДУЛІ

  • V. Lushch Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • O. Lazarenko Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • D. Voytovych Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • N. Shtanhret Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • V. Petrovskyi Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • P. Pastukhov Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: пожежний тепловізор, оцінка параметрів, дим, висока температура, вогневий модуль

Анотація

Питання вибору та оцінки параметрів пожежних тепловізорів є новим для особового складу підрозділів ОРС ЦЗ ДСНС України, оскільки в останні роки підрозділи почали отримувати їх на оснащення та застосовувати в процесі гасіння пожеж, рятування людей та проведення аварійно-рятувальних робіт. Серед різноманіття марок та виробників пожежних тепловізорів досить важко визначитися та прийняти правильне рішення «який саме вибрати?», особливо зважаючи на те, що всі вони досить схожі за своїми характеристиками та перебувають в одному ціновому діапазоні, а про їхні слабкі сторони представники виробників не говорять, і особливо, не наголошують на чому саме необхідно зосередити увагу та у яких умовах слід їх використовувати.

Метою нашої роботи було оцінити залежність ефективності проведення розвідки з виявлення осередку пожежі та пошуково-рятувальних робіт від технічних параметрів та марок пожежних тепловізорів. Згідно з методикою оцінки параметрів пожежних тепловізорів, яка була розроблена у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності, проведено порівняльну оцінку показників роботи пожежних тепловізорів, якими оснащені підрозділи ОРС ЦЗ ДСНС України. Для проведення досліджень було обрано пожежні тепловізори таких марок: FLIR K2, 3M SCOTT V206, FLIR K33, 3M SCOTT V320, LEADER TIC3, 3M SCOTT X380 TIC3. Відповідно до їхніх тактико-технічних характеристик, представлені пожежні тепловізори розподілили на три групи, по два в кожній. Для отримання кількісної оцінки візуальної якості відображення показників, які досліджуються, прийнята чотирибальна шкала оцінювання: 5 – відмінне відображення; 4 – добре відображення; 3 – посереднє відображення; 2 – незадовільне відображення. За підсумками проведених досліджень та виставленою сумою балів, які враховували всі серії дослідів, найкращий результат у своїх групах показали: І група – 3M SCOTT V206, ІІ група – FLIR K33, ІІІ група – 3M SCOTT X380. На підставі експериментальних досліджень можна стверджувати, що актуальними параметрами (тактико-технічними характеристиками), які впливають на вибір пожежних тепловізорів є: розмір матриці, частота оновлення кадрів, температурний діапазон та температурна чутливість. Саме ці параметри є визначальними під час проведення розвідки ланками ГДЗС в загазованих та задимлених середовищах щодо вирішення складних тактичних задач, як пошук постраждалого або прихованого осередку горіння та інших завдань за призначенням.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-06-29
Як цитувати
Lushch, V., Lazarenko, O., Voytovych, D., Shtanhret, N., Petrovskyi, V., & Pastukhov, P. (2020). ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ПОЖЕЖНИХ ТЕПЛОВІЗОРІВ У ВОГНЕВОМУ МОДУЛІ. Пожежна безпека, 36, 66-74. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.36.2020.07
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 3 > >>