ОБВУГЛЮВАННЯ СТОВБУРІВ ЛИСТЯНИХ ДЕРЕВ ПІД ЧАС ЛІСОВИХ ПОЖЕЖ В МЕЖАХ УКРАЇНСЬКОГО РОЗТОЧЧЯ

  • V. Popovych Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • A. Hapalo Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • O. Bashinsky Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: лісова пожежа, пожежа в природних екосистемах, пожежна небезпека, обвуглювання

Анотація

Проблема. На території Українського Розточчя та Малого Полісся (у яке переходить Жовківська частина Розточчя) нерідко виникають пожежі у природних екосистемах – лісові пожежі, горіння лучної рослинності, стерні, сміттєзвалищ та торфовищ. Такого роду пожежі окрім знищення матеріальних цінностей спричиняють значні викиди продуктів неповного розпаду та диму в повітря. Обвуглювання листяних порід дерев, поряд із хвойними, потребують детальнішого вивчення, оскільки на території Українського Розточчя переважають грабово-дубово-соснові, мішані дубові і букові ліси. Мета. Метою роботи є вивчення, на основі експериментальних даних, ступеня обвуглювання стовбурів дерев основних лісоутворюючих порід Українського Розточчя під час лісових пожеж.
Методи дослідження. Температурному впливу свіжозрізані породи піддавали протягом 10 хв, при цьому з інтервалами 1 хв, 3 хв, 5 хв перевіряли ступінь пошкодження стовбура (обвуглювання, мм). Повторюваність досліду – триразова. Отримані дані дадуть змогу встановити обвуглювання стовбурів листяних деревних порід Українського Розточчя. Температуру полум’я вимірювали за допомогою безконтактного пірометра GM1150A. Для фіксації сту-пеня прогорання використовували мірну лінійку, виготовлену відповідно до ГОСТ 17435-72. Для фіксації часу горіння використовувався секундомір.
Результати та обговорення. Досліди виконували на свіжому повітрі за умов, максимально наближених до природних. Джерелом вогню слугувало штучне відкрите полум’я. Свіжозрізані колоди дерев встановлювали вертикально, безпосередньо у зоні горіння. Горючим матеріалом були порубкові рештки, опале сухе листя, солома, суха минулорічна трава. Встановлено, що найнижчий ступінь обвуглювання має дуб звичайний, який протягом 10 хв прогорів на 38 мм (при товщині колоди 124 мм). Такі породи, як граб звичайний та клен гостролистий повністю перегоріли за 10 хв (при діаметрах 129 мм та 140 мм відповідно).
Висновки. Дослідження температурного впливу на основні лісоутворюючі породи досліджуваного регіону показали, що всі вони відрізняються за обвуглюванням під час лісових пожеж. Було обрано три породи, які поширені в Українському Розточчі – граб звичайний (Carpinus betulus), дуб звичайний (Quercus robur) та клен звичайний (Acer platanoides). Для профілактики пожеж у лісових масивах слід проектувати протипожежні розриви із насадженнями дуба звичайного на узліссі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-30
Як цитувати
Popovych, V., Hapalo, A., & Bashinsky, O. (2020). ОБВУГЛЮВАННЯ СТОВБУРІВ ЛИСТЯНИХ ДЕРЕВ ПІД ЧАС ЛІСОВИХ ПОЖЕЖ В МЕЖАХ УКРАЇНСЬКОГО РОЗТОЧЧЯ. Пожежна безпека, 37, 58-63. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.37.2020.09
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 > >>