ВДОСКОНАЛЕННЯ СПОСОБУ ЗМОТУВАННЯ МОТУЗКИ ПОЖЕЖНОЇ РЯТУВАЛЬНОЇ В КЛУБОК

  • R. B. Veselivskyy Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0003-3266-578X
  • М. М. Klymiuk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0002-4344-2816
  • Yu. I. Panchyshyn Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0001-8056-2326
  • D. V. Smolyak Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0002-5458-326X
Ключові слова: мотузка пожежна рятувальна, вдосконалений спосіб, алгоритм виконання, час виконання вправи, блокування руки, рятувальна операція, практичні дослідження

Анотація

Вступ. Рятування людей під час пожежі та інших небезпечних подій, де необхідне застосування мотузки пожежної рятувальної, є важливим завданням, що покладається на оперативно-рятувальну службу цивільного захисту. Під час виконання оперативних завдань на пожежах, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, практичних занять та інших некваліфікованих подій, працівники ДСНС України неодноразово використовують мотузки пожежні рятувальні, а саме під час: в’язання подвійної рятувальної петлі на потерпілого для рятування його з верхніх поверхів будівель та споруд, здійснення саморятування рятувальником, порятунку людей на воді, підйому на висоту пожежно-технічного та аварійно-рятувального обладнання, підйому пожежної робочої рукавної лінії тощо.
Постановка проблеми. Під час змотування мотузки пожежної рятувальної в клубок існуючим способом в пожежного-рятувальника виникають складнощі з частковим блокуванням однієї руки, сповзанням витків мотузки при намотуванні її в клубок, важкість виймання руки з клубка мотузки. Спостерігається сильна скрученість мотузки при розмотуванні, що значною мірою впливає на оперативність дій під час виконання завдання. Враховуючи зазначені недоліки та незручності існуючого способу змотування мотузки пожежної рятувальної в клубок, актуальним є дослідження та розроблення чи вдосконалення способів змотування мотузки пожежної рятувальної, як підґрунтя ефективного, швидкого та якісного її застосування за призначенням.
Метою роботи є розроблення нового алгоритму змотування мотузки пожежної рятувальної в клубок, що дасть змогу зменшити нормативний час виконання цієї вправи.
Основні результати та методи досліджень. Для змотування мотузки пожежної рятувальної в клубок існуючим способом необхідно витратити доволі великий проміжок часу, а при розмотуванні для її використання потрібно затратити час на розправлення скрученої мотузки. Також слід зауважити, що існуючий метод змотування мотузки є трудомістким і супроводжується частковим блокуванням однієї руки. При виконанні цієї вправи спостерігається складність при вийманні руки зсередини клубка мотузки. Враховуючи згадані недоліки існуючого способу змотування мотузки пожежної рятувальної, пропонуємо новий спосіб, перевагами якого є простота та ефективність. Представлено алгоритм виконання нового способу змотування мотузки пожежної рятувальної в клубок.
Практичні дослідження. Проведено практичне відпрацювання (дослідження) і порівняння отриманих результатів змотування мотузки пожежної рятувальної в клубок існуючим та новим запропонованим способом в рамках проведення практичних занять із «Пожежно-рятувальної підготовки» з курсантами 1, 2 та 3 - го курсів спеціальності «Пожежна безпека» Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Результати проведених досліджень, підтвердили, що при в’язанні існуючим способом у курсантів виникали проблеми, пов’язані із блокуванням однієї руки, сповзанням витків мотузки при перегині їх по діагоналі, важкістю виймання кисті руки зсередини мотузки, а це відповідно призводило до збільшення часового інтервалу виконання вправи. Натомість виконання вправи новим запропонованим способом було набагато зручнішим та ефективнішим, про що свідчить порівняння отриманих результатів виконання навчальної вправи «змотування мотузки пожежної рятувальної в клубок» .

Висновки. Запропоновано новий спосіб змотування мотузки пожежної рятувальної в клубок. Проведено практичні дослідження виконання навчальної вправи «змотування мотузки пожежної рятувальної в клубок» існуючим і новим способом. Із порівняння результатів дослідження встановлено недоліки існуючого та переваги запропонованого нового способу. Усереднений час виконання вправи на змотування мотузки запропонованим новим способом зменшується більше ніж на 20 %.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-06-19
Як цитувати
Veselivskyy, R., KlymiukМ., Panchyshyn, Y., & Smolyak, D. (2023). ВДОСКОНАЛЕННЯ СПОСОБУ ЗМОТУВАННЯ МОТУЗКИ ПОЖЕЖНОЇ РЯТУВАЛЬНОЇ В КЛУБОК. Пожежна безпека, 42, 23-31. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.42.2023.03
Розділ
Статті