АНАЛІЗ СТАНУ ПРОТИПОЖЕЖНОГО ЗАХИСТУ ЕЛЕКТРОМОБІЛІВ

  • A. F. Gavryliuk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0002-8727-9950
  • O. E. Vasylieva Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0003-2921-1760
Ключові слова: протипожежний захист, пожежа електромобіля, гасіння електромобіля

Анотація

Постановка проблеми. Ряд проблематик, серед яких глобальне потепління та колосальне забруднення атмосферного повітря відпрацьованими газами двигунів внутрішнього згоряння, створило підґрунтя до пошуку та розробки екологічно «чистіших» транспортних засобів. Такі процеси пришвидшила і зухвало розв’язана війна росії проти України, оскільки агресор володіє колосальними запасами нафтопродуктів, від яких залежало багато держав світу.
Наведені передумови створили імпульс для бурхливого розвитку ринку електромобілів. Більше того, ряд держав серед яких Швеція, Німеччина, Китай, Франція, реалізовують привабливі урядові програми, тим самим, ще більше стимулюючи своїх громадян купляти електромобілі. Таким чином, частка продажів електромобілів у 2021 році перейшла відмітку 10% від загальної кількості. Станом на кінець 2022 року, автопарк електромобілів становить майже 27 млн і продовжує зростати. Разом із зростанням їх кількості, зростають і пожежі таких транспортних засобів в абсолютному та відносному значеннях (останнє зумовлене старінням, тобто збільшенням середнього віку парку електромобілів). Пожежі електромобілів мають інший характер розвитку, що створює нові виклики для пожежно-рятувальних служб, інженерів-будівельників та власників таких транспортних засобів.
Мета дослідження полягає у аналізі чинних нормативно-правових актів забезпечення протипожежного захисту електромобілів під час виготовлення та експлуатації. Це створить підґрунтя для виявлення шляхів підвищення їх протипожежного захисту.
Опис матеріалу. Хоча пожежі електромобілів трапляються рідше, ніж пожежі автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння, проте вони мають небезпечніший характер розвитку. Нерідко є важко ідентифікувати причину, яка ініціювала займання транспортного засобу. Такі пожежі можуть відбутись на закритих чи відкритих паркінгах, приватних гаражах, під час заряджання, руху, чи після дорожньо-транспортної пригоди. Акумуляторні батареї повинні пройти низку тестів та випробування перш ніж будуть використовуватись на електромобілі. Такі випробування регламентуються міжнародними стандартами, які розробляються відповідними організаціями і ґрунтуються на наукових дослідженнях. Дослідження акумуляторних батарей проводяться з метою виявлення слабких чи небезпечних місць, щоб запобігти виникненню несправності, займання, пожежі чи навіть вибуху. За об’єктом випробування тести на випробування можна поділити на 4 рівні: випробування на одному елементі; випробування на комірці; випробування на акумуляторній батареї; випробування на електромобілі в цілому. Останні зміни до норм обладнання колісних транспортних засобів, до яких відносяться і електромобілі, первинними засобами пожежогасіння було внесено ще у 2009 році, що вкрай не відповідає умовам сьогодення. Ці норми не враховують не лише класифікацію транспортних засобів, але й не відповідають сучасному стану автопарку України, який суттєво змінився за останні п'ятнадцять років. Зміни стосуються збільшення кількості електромобілів та гібридних транспортних засобів, які несуть інший характер розвитку пожежі. Тому дослідження, розроблення та прийняття на законодавчому рівні сучасних норм забезпечення протипожежними засобами колісних транспортних засобів, в тому числі для транспортних засобів, які працюють на альтернативних видах пального, дасть змогу підвищити рівень їх протипожежного захисту. А підвищення рівня протипожежного захисту зазначених об’єктів вплине на зменшення як матеріальних збитків, так і людських жертв.

Висновки. За результатами аналітичних досліджень визначено, що пожежі електромобілів мають місце у різних країнах світу і виникають на різних моделях електромобілів. Разом з тим, займання електромобілів відбувається за різних обставин: під час експлуатації, стоянки, заряджання, під час чи після дорожньо-транспортної пригоди. Причому такі автомобілі мають здатність до повторного займання, проміжок часу між якими може складати кілька днів чи навіть тижнів. Вимоги чинних міжнародних нормативно-правових актів забезпечення протипожежного захисту електромобілів стосуються випробувань силової АКБ і електромобіля в цілому на предмет механічних, електричних, хімічних та експлуатаційних пошкоджень і застосовуються лише на етапі виготовлення. Підвищення протипожежного захисту електромобілів та інших транспортних засобів, що використовують альтернативні джерела енергії можна досягти завдяки удосконаленню нормативно-правової бази, щодо норм обладнання зазначених об’єктів системами протипожежного захисту. Для цього необхідно провести дослідження щодо застосування різних систем протипожежного захисту, в тому числі і переносних вогнегасників, на ефективність гасіння пожежі таких об’єктів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-06-19
Як цитувати
Gavryliuk, A., & Vasylieva, O. (2023). АНАЛІЗ СТАНУ ПРОТИПОЖЕЖНОГО ЗАХИСТУ ЕЛЕКТРОМОБІЛІВ. Пожежна безпека, 42, 32-42. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.42.2023.04
Розділ
Статті