ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВТОРИННИХ ПОКРИТТІВ НА ЕЛЕМЕНТАХ МЕХАНІЗОВАНОГО ПЕРЕНОСНОГО ПОЖЕЖНОГО ІНСТРУМЕНТУ

Ключові слова: протипожежна техніка, механізований переносний пожежний інструмент, регенерація поверхонь пожежного інструменту, зносостійкі покриття, ресурс роботи, евтектичні покриття.

Анотація

Проблема. Сьогодні підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій працюють у вкрай складних умовах. Враховуючи численні надзвичайні ситуації, пожежі та воєнний стан і збройну агресію росії, не лише особовий склад ДСНС, а й техніка та обладнання, яку вони використовують, працюють на межі своїх можливостей. Інтенсивність роботи призводить до зносу пожежної, рятувальної та інженерної техніки, а також обладнання. Крім того, українські пожежно-рятувальні підрозділи зараз часто використовують пожежну, рятувальну та інженерну техніку іноземного виробництва, надану Україні в рамках допомоги та сприяння міжнародної спільноти.
Заміна витратних частин техніки та обладнання, що експлуатується в Україні (особливо наданих країнамипартнерами), є дуже складним, затратним та трудомістким завданням. Існують способи відновлення, регенерації та підвищення зносостійкості елементів і деталей пожежної техніки та обладнання з використанням евтектичних покриттів. Тому розробка та дослідження евтектичних покриттів для відновлення зношених деталей пожежної, рятувальної та інженерної техніки та обладнання, а також для регенерації їх окремих деталей та робочих органів є актуальним завданням сьогодення, оскільки дасть змогу підвищити термін служби, зносостійкість та довговічність цього виду техніки та обладнання.
Метою роботи є дослідження ефективності регенераційних евтектичних покриттів системи Fe-Mn-C-B-Si-Cr, підібраних на основі результатів випробувань на зносостійкість сплавів та визначення їх ефективності при безпосередній експлуатації обладнання за призначенням.
Методи дослідження. Випробування на зносостійкість проводилися в лабораторних умовах. Для випробувань на зносостійкість евтектичних сплавів використовувався вдосконалений комп'ютеризований триботестер Amsler. Дослідження в експлуатації проводились шляхом проведення натурних випробувань.
Основні результати дослідження. Досліджено зносостійкість евтектичних покриттів системи Fe-Mn-C-BSi-Cr різних відсоткових складів та визначено склад, що характеризується найкращою зносостійкістю серед досліджуваних зразків.
Щоб дослідити ефективність регенеративних покриттів евтектичного сплаву системи Fe-Mn-C-B-Si-Cr в умовах безпосередньої експлуатації, арматурну сталь марки А-500 діаметром 8 мм розрізали ножами з регенеративними покриттями і ножами заводського виробництва, а також порівняли величини їх зносу. Результати показали, що ножі з регенеративним покриттям Зр-2 працювали на 80 % довше, ніж серійні ножі та на 14% довше ніж ножі із покриттям Зр-1. Таким чином, евтектичне регенеративне покриття Зр-2 на основі сплаву Fe-Mn-C-B-Si є ефективним для ремонту ножів рятувальних ножиць та може бути використане для регенерації частин механізованого переносного пожежного інструменту, іншої протипожежної техніки та аварійнорятувального обладнання.
Висновки. Досліджено зносостійкість регенераційних евтектичних покриттів та встановлено, що покриття складу Зр-1 відзначається найменшим масовим зношуванням серед досліджуваних. Досліджено регенераційні покриття в експлуатації та встановлено, що відновлений ніж покриттям складу Зр-2 відзначається на 80 % вищими показниками зносостійкості в експлуатації ніж ножі заводського виробництва. Враховуючи хороші зварювальні властивості, відносно невелику вартість та широкий спектр методів нанесення, евтектичні регенераційні покриття системи Fe-Mn-C-B-Si-Cr доцільно застосовувати для відновлення зношених деталей (частин) пожежної техніки та аварійно- рятувального обладнання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-12-28
Як цитувати
Berezhanskyi, T., & Pashechko, M. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВТОРИННИХ ПОКРИТТІВ НА ЕЛЕМЕНТАХ МЕХАНІЗОВАНОГО ПЕРЕНОСНОГО ПОЖЕЖНОГО ІНСТРУМЕНТУ. Пожежна безпека, 43, 28-33. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.43.2023.04
Розділ
Статті