МЕТОДИКА ВИКОРИСТАННЯ РЯТУВАЛЬНОГО ТРИКУТНИКА ДЛЯ РЯТУВАННЯ ПОТЕРПІЛИХ З ВИСОТИ ТА ПІДЗЕМНИХ КОЛЕКТОРІВ (КОЛОДЯЗІВ)

  • D. Smolyak Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Yu. Baran Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

Анотація

Введення. Головним завданням рятувальних підрозділів ДСНС є надання екстреної допомоги та порятунку населення у разі виникнення подій, які загрожують їхньому життю та здоров'ю, або можуть призвести до матеріальної шкоди. Успіх рятування людей залежить від декількох чинників. Перш за все, це наявність спеціального протипожежного обладнання для рятувальних робіт на висоті та технічної можливості його використання.

На сьогодні порятунок постраждалого із каналізаційного колодязя, водяного колектора – явище досить таки розповсюджене. Такі випадки стаються як з вини постраждалого, так і через недбалість відповідних комунальних служб.

Призначення. При рятуванні людей з багатоповерхових будівель рятувальники використовують автодрабини, але якщо автодрабина не може прибути до місця надзвичайної ситуації, а ручні пожежні драбини не досягають потрібної висоти, пожежно-рятувальні підрозділи використовують пожежні мотузки для евакуації людей.

Рятувальні роботи у колодязях підземних комунікацій поділяються на такі етапи:

підготовка необхідного обладнання та місця події до виконання робіт;

спуск рятувальника безпосередньо в колодязь;

підготовка потерпілого до підйому на поверхню та транспортування;

підйом рятувальника на поверхню.

Методи. Для спуску з поверхів чи підйому з підземного колодязя потерпілого рятувальники в’яжуть подвійну рятувальну петлю з пожежної мотузки та одягають її на потерпілого. Але є краща альтернатива подвійній рятувальній петлі – це рятувальний трикутник.

Результати. Характеристики рятувального трикутника: час одягання, зручність одягання, довговічність, догляд за рятувальним трикутником.

Висновок. Укомплектувавши хоча би пожежні автомобілі, які мають в комплектації рятувальні триноги, рятувальні трикутники істотно спростять роботу та збільшать ефективність рятувальних робіт з поверхів будинку чи підземних колекторів (колодязів).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-26
Як цитувати
Smolyak, D., & Baran, Y. (2018). МЕТОДИКА ВИКОРИСТАННЯ РЯТУВАЛЬНОГО ТРИКУТНИКА ДЛЯ РЯТУВАННЯ ПОТЕРПІЛИХ З ВИСОТИ ТА ПІДЗЕМНИХ КОЛЕКТОРІВ (КОЛОДЯЗІВ). Пожежна безпека, (33), 101-106. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.33.2018.14
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)