ВПЛИВ СТРУКТУРИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОЇ СИСТЕМИ НА НАДІЙНІСТЬ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ СИСТЕМ ПРОТИПОЖЕЖНОГО ЗАХИСТУ

  • O. Shapovalov Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • I. Kravets Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

Анотація

Велика кількість надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, що виникають на території України, і не  тільки, які спричиняють знеструмлення будинків, споруд, об’єктів і в цілому міст і цілих районів, потребує забезпечення систем протипожежного захисту джерелами електричної енергії, які є незалежними від електропостачання окремих районів чи міст та об’єктів.

Незалежно від режиму керування елементи систем автоматичного протипожежного захисту є елементами, які беруть участь в одному технологічному процесі (повідомлення людей про небезпеку, подавання, води, видалення диму тощо).

Всі системах протипожежного захисту (СППЗ), в якості основного джерела живлення використовують електромережу загального користування (220/380В змінного струму). У такому незмінному вигляді електроенергія подається для живлення силових виконавчих елементів (асинхронні приводні двигуни водяних насосів, вентиляторів тощо). Для керування роботою систем протипожежного захисту використовуються 12-24В постійного струму. Це потребує використання в системах керування протипожежним захистом додаткових перетворювачів, які б формували напругу відповідної форми.

Одночасні знеструмлення десятків і сотень населених пунктів, про що свідчать звіти ДСНС України та інших оперативних служб, впливає на забезпечення протипожежного захисту об’єктів та безпеки людей [5]. Враховуючи непередбачуваність виникнення подій необхідно застосовувати способи забезпечення резервного електроживлення незалежного від електропостачання та кліматичних умов експлуатуватації систем протипожежного захисту.

Метою роботи є запропоновати оптимальний спосіб формування напруги живлення та регулювання її параметрів для резервного живлення електроспоживачів автоматичних систем протипожежного захисту, що живляться від автономного джерела, яке складається з блока акумуляторних батарей та автономних інверторів напруги. Така схема резервного живлення дає можливість одночасно здійснювати контроль та регулювання величини напруги, частоти та можливості визначення параметрів елементів автономного джерела.

В процесі розгляду та оцінки надійності забезпечення електроживленням споживачів автоматичних систем протипожежного захисту брались до уваги раніше запровоновані способи підвищення надійності функціонування автоматичних систем протипожежного захисту шляхом резервування електроживлення від автономних джерел з використанням акумуляторних батарей та автономних інверторів напруги. Для порівняння з усіх відомих електроспоживачів систем протипожежного захисту взято найбільш поширений та найбільшпотужний електричний споживач – асинхронний двигун.

Ймовірнісний метод розрахунку функціонування резервованої системи живлення внутрішнього протипожежного водопроводу з використанням генераторних установок та акумуляторними батареями з  автономними інверторами напруги, враховуючи випадковий характер відключення ліній електропередач довів, що запропонована схема резервування, як з К2АІН-АД, так і з 2К2АІН-АД  збільшує надійність функціонування систем протипожежного захисту.  Збільшення кількості однотипних елементів покращило якісні характеристики джерела живлення, але негативно вплинуло на показники надійності, хоча і незначно, порівняно з резервуванням від двотрансформаторної підстанції.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-26
Як цитувати
Shapovalov, O., & Kravets, I. (2018). ВПЛИВ СТРУКТУРИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОЇ СИСТЕМИ НА НАДІЙНІСТЬ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ СИСТЕМ ПРОТИПОЖЕЖНОГО ЗАХИСТУ. Пожежна безпека, (33), 112-116. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.33.2018.16
Розділ
Статті