ОБГРУНТУВАННЯ МЕТОДИКИ ВИПРОБУВАНЬ ВОГНЕГАСНИХ ПОРОШКІВ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

  • V. Kovalyshyn Lviv State University of Life Safety
  • V. Marych Lviv State University of Life Safety
  • B. Gusar Lviv State University of Life Safety
  • V. Navalianyi Lviv State University of Life Safety
  • Ya. Fedyuk Lviv State University of Life Safety

Анотація

Проведено аналіз проблеми гасіння пожеж магнію та його сплавів. Актуальність вивчення проблеми підтверджується тим, що під час гасіння пожеж класу D виникають фактори, які можуть ускладнювати процес гасіння. Часто ці метали активно реагують з водою, що призводить до ще більшого розповсюдження пожежі і навіть вибуху. Тому спеціальні вогнегасні порошки, які пройшли належне випробування ефективніше локалізують пожежу та не допускають прогорання порошку з утворенням «язиків» полум’я. В Україні відсутня методика з випробування ефективності вогнегасних порошків спеціального призначення для гасіння пожеж класу D. Проаналізовані нормативні документи в яких зазначені методики випробувань вогнегасних порошків спеціального призначення для гасіння пожеж класу D. А саме: методики викладені в міжнародному стандарті ISO 7165:2017 «Fire fighting — Portable fire extinguishers — Performance and construction» (Пожежогасіння – Переносні вогнегасники – Виконання та будівництво) та ГОСТ 53280.5-2009 Установки пожаротушения автоматические. Огнетушащие вещества.

Обидві методики мають ряд недоліків, які потрібно усунути при створенні проекту Української методики випробувань вогнегасних порошків для гасіння пожеж класу D, а саме:

розміри металевого каркасу з листової сталі зі стороною (500 ± 10) мм, висотою (150 ± 5) мм для проведення випробувань з використанням магнієвої стружки є малими; не вказана кількість бензину, яка необхідна для розпалу магнію; газовий чи кисневий факел, який використовується для розпалу магнію не забезпечує повноцінного горіння по всій площі, а тільки створює окремі осередки займання.

Розроблено проект методики, яка визначає вогнегасну ефективність порошків цільового призначення, які використовуються в Україні. Визначена необхідна кількість палива для підпалу магнію та його сплавів. Встановлено, що для підпалу магнієвої стружки необхідно використовувати не менше 127 грам бензину марки А 92.

Ключові слова: методика випробування, вогнегасні порошки спеціального призначення, гасіння пожеж сплавів магнію

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-26
Як цитувати
Kovalyshyn, V., Marych, V., Gusar, B., Navalianyi, V., & Fedyuk, Y. (2018). ОБГРУНТУВАННЯ МЕТОДИКИ ВИПРОБУВАНЬ ВОГНЕГАСНИХ ПОРОШКІВ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Пожежна безпека, (33), 53-59. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.33.2018.07
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

<< < 1 2 3 4 > >>