ВИКОРИСТАННЯ ГЕОІНФОРМАЦІНИХ СИСТЕМ ДЛЯ КРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДРОЗДІЛІВ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Ключові слова: кризовий центр, надзвичайна ситуація, аварія, цивільний захист, взаємодія, навчання.

Анотація

Кризове управління останнім часом набуло вагомого значення, адже все більше наше суспільство вчиться протистояти різного роду надзвичайним ситуаціям. Сучасне інформаційне суспільство має широкі можливості для протидії різноманітним загрозам. Для цього все частіше застосовують геоінформаційні системи та технології.
Кризовий центр цивільного захисту створюється для підвищення рівня компетентності та навиків курсантів, студентів, слухачів та практичних працівників сфери цивільного захисту; для набуття необхідних вмінь при прийнятті управлінських рішень як у рятувальній справі, так і у планувальній діяльності міста; для налагодження та відпрацювання взаємодії всіх органів держаної влади та оперативно-рятувальних підрозділів міста та області у разі виникнення надзвичайної ситуації.
Метою Кризового центру цивільного захисту є: підвищення рівня компетентності та навиків курсантів і студентів у відпрацюванні взаємодії всіх органів держаної влади та оперативно-рятувальних підрозділів міста та області у разі виникнення надзвичайної ситуації; налагодження взаємодії та порядку залучення відповідних органів управління в умовах виникнення НС, зокрема з практичними працівниками, які безпосередньо входять до складу комісій ТЕБтаНС міста та області, штабу з ліквідації НС.
Висновки. Наявність такого Кризового центру цивільного захисту допоможе отримати необхідний досвід здобувачам вищої освіти та сформує у них необхідні практичні компетентності. Широкий спектр програмного забезпечення «Кризового центру цивільного захисту» дасть змогу охопити більшість спеціальностей, яким навчаються студенти та курсанти. Кризовий центр цивільного захисту допоможе краще розглянути проблемні питання міста, громади і області та виявити потенційно небезпечні місця для запобігання можливим НС. У випадку виникнення загрози цей Кризовий центр цивільного захисту допоможе у прийнятті рішень використовуючи методи оцінки ризику, оцінки готовності та допомоги у реагуванні із застосуванням геоінформаційних систем.

Опубліковано
2023-12-29