МЕТОДОЛОГІЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ В МІСТАХ З УРАХУВАННЯМ РИЗИКІВ

  • E. Hulida Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • I. Movchan Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • M. Vasilyev Головне управління ДСНС України у Львівській області

Анотація

Для зменшення кількості надзвичайних ситуацій та збитків від їх виникнення на підставі прогнозування існує можливість заздалегідь  розробляти і впроваджувати відповідні заходи, які б забезпечували неможливість їх виникнення. Але на сучасному етапі відсутня така методологія, яка б давала можливість прогнозувати виникнення надзвичайних ситуацій в містах, в тому числі і пожеж. Тому для розв’язання цієї проблеми ставиться задача , яка полягає в розроблені методології такого прогнозування з урахуванням ризиків.

Метою роботи є розроблення методології визначення ризику виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах міста.

Для досягнення поставленої мети необхідно розв’язати такі задачі: 1) виконати зонування площі міста з урахуванням потенційно небезпечних об’єктів, об’єктів підвищеної небезпеки та об’єктів, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави; 2) виділити зони з відповідними ступенями ризику виникнення надзвичайних ситуацій; 3) розробити методологію визначення ризику виникнення надзвичайних ситуацій; 4) розробити відповідні заходи для ліквідації можливого виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах господарювання.

Для розв’язання поставлених задач скористалися, як приклад, картою розміщення об’єктів Залізничного району міста Львова. Загальна площа району становить 29,64 км2. Всю площу поділили на 25 квадратів, площею 1,1856 км2. У цих квадратах розташовані потенційно небезпечні об’єкти, об’єкти підвищеної небезпеки та об’єкти, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Аналізуючи ризики виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах господарювання в зонах Залізничного району міста Львова було встановлено, що ці об’єкти з середнім і високим ризиками займають приблизно 52% від загальної площі території. Аналогічна ситуація має місце і у інших районах міста Львова. Результати аналізу для інших міст України показали, що, наприклад, для міст Дніпро і Маріуполь ці ризики для об’єктів господарювання за площею міста становлять приблизно 50…65%. Була розроблена методологія визначення ризику виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах міста на основі положень теорій імовірності та надійності для відмов елементів експлуатації об’єктів міста, які можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій, а також відповідних заходів для ліквідації можливого виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах господарювання.

Висновки та конкретні пропозиції:

  1. Розроблена методологія визначення ризиків виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах господарювання, яка дає можливість виконувати прогноз виникнення НС та впроваджувати відповідні заходи для їх запобігання.
  2. Для визначення ризиків виникнення НС запропоновано метод встановлення закону розподілу відмов конструктивних елементів об’єкта, які представляють загрозу для її виникнення. До таких законів розподілу відносять експоненціальний, Вейбулла, Релея та нормальний.
  3. Розроблена методологія потребує подальшого удосконалення з метою її впровадження і використання на основі інформаційних технологій, які дозволятимуть в оперативному режимі вживати всіх необхідних заходів для уникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах господарювання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

E. Hulida, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

завідувач кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт, доктор технічних наук, професор

I. Movchan, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

проректор з стратегічного планування і контролю, кандидат технічних наук, доцент

M. Vasilyev, Головне управління ДСНС України у Львівській області

начальник сектора, кандидат технічних наук

Опубліковано
2019-12-26
Як цитувати
Hulida, E., Movchan, I., & Vasilyev, M. (2019). МЕТОДОЛОГІЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ В МІСТАХ З УРАХУВАННЯМ РИЗИКІВ. Пожежна безпека, 35, 16-22. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.35.2019.03
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 > >>