ВПЛИВ ПРОТИПОЖЕЖНИХ ЗАВІС НА ШВИДКІСТЬ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПОЖЕЖІ В ЗАКРИТИХ ПРИМІЩЕННЯХ ВИРОБНИЧО-СКЛАДСЬКИХ ОБ’ЄКТІВ

  • Ye. Hulida Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • V. Sharуу Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: протипожежна завіса, виробничо-складський об’єкт, пожежа, протипожежний захист об’єма приміщення

Анотація

Сучасні виробничо-складські об'єкти у більшості є пожежонебезпечними. Значна площа, велике пожежне навантаження, застосування технологій із наявністю високих температур,  сприяє швидкому розвитку пожежі за короткий проміжок часу на значну площу. Актуальним напрямом забезпечення системи пожежної безпеки на підприємствах передбачає усунення умов швидкого розвитку пожежі та мінімізація її наслідків шляхом застосування протипожежних завіс.

Метою роботи є розроблення методу визначення оптимальних розмірів захищених об’ємів приміщень складу закритих виробничо-складських об'єктів шляхом застосування протипожежних завіс для обмеження швидкості розповсюдження пожежі.

Для забезпечення протипожежного захисту виробничо-складських об’єктів необхідно першочергово розв’язати такі задачі: 1) дослідити процес розповсюдження пожежі в закритих приміщеннях на виробничо-складських об'єктах ; 2) розробити метод визначення оптимальних розмірів захищених об’ємів приміщень,  закритих виробничо-складських об'єктів, а також дослідити вплив застосування протипожежних завіс на швидкість розвитку пожежі.

Для розв’язування першої задачі було визначено у виробничо-складських об'єктах знаходяться матеріали, горіння яких супроводжується термічним розкладом з виділенням газоподібних продуктів горіння. Швидкість вигоряння твердих матеріалів залежить не тільки від фізичної природи матеріалу, а і від розташування структури пожежного навантаження. Крім цього, швидкість вигоряння в закритих приміщеннях відрізняється від швидкості вигоряння на відкритому просторі.

Можливі два режими розвитку горіння матеріалів в приміщені: 1) з наявністю достатньої кількості повітря (кисню), тобто пожежа, яка виникла, регулюється пожежним навантаженням; 2) з недостатньою кількістю повітря (кисню), тобто пожежа, яка виникла, регулюється вентиляцією.

В закритому приміщені в реальних умовах перший режим пожежі поступово переходить в другий, а після досягнення температури в приміщені, при якій руйнуються шибки вікон, процес газообміну стає двостороннім і пожежа переходить до першого режиму.

Для розв’язання другої задачі розроблено метод визначення оптимальних розмірів захищених об’ємів приміщень,  закритих виробничо-складських об’єктів.

Висновки та конкретні пропозиції:

  1. Кількість захищених об’ємів приміщень складу та їх оптимальна площа залежать від площі складу, на якій розміщено обладнання та устаткування, що не захищено від вільного розповсюдження пожежі.
  2. Точність визначення оптимальної площі пожежі залежить від прийнятої імовірності попадання досліджуваних точок в область допустимих розв’язків оптимізаційної задачі.
  3. Наявність в складі захищених об’ємів приміщень складу зменшує швидкість розповсюдження пожежі в 1,8 рази.
  4. В захищений об’єм приміщення протипожежними завісами на даху складу необхідно влаштувати аеровитяжні ліхтарі в кількості 3 штук для видалення диму при пожежі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Ye. Hulida, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

завідувач кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт, доктор технічних наук, професор

V. Sharуу, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

ад’юнкт

Опубліковано
2019-12-26
Як цитувати
Hulida, Y., & SharууV. (2019). ВПЛИВ ПРОТИПОЖЕЖНИХ ЗАВІС НА ШВИДКІСТЬ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПОЖЕЖІ В ЗАКРИТИХ ПРИМІЩЕННЯХ ВИРОБНИЧО-СКЛАДСЬКИХ ОБ’ЄКТІВ. Пожежна безпека, 35, 23-29. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.35.2019.04
Розділ
Статті