ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОЖЕЖ У ТРАВ’ЯНИХ ЕКОСИСТЕМАХ

  • A. Kuzyk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • V. Tovaryanskyi Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • K. Drach Головне управління ДСНС України в м. Київ

Анотація

Постановка проблеми. Пожежна небезпека трав’яних екосистем залежить від багатьох факторів, які зумовлюють відповідний стан горючого матеріалу та сприяють процесу горіння. Найважливішими показниками небезпеки є стан і вологість трав. Основними зовнішніми факторами впливу на виникнення та поширення пожеж у природних екосистемах є: температура та відносна вологість повітря, опади, швидкість вітру. Актуальним завданням є встановлення показників пожежної небезпеки, зокрема швидкості поширення пожеж трав’яних екосистем.

Метою роботи є встановлення на основі аналізу факторів небезпеки та експериментальних досліджень особливостей виникнення і поширення трав’яних пожеж в умовах лісостепу України.

Методи дослідження. Дослідження проводили в лісостеповій зоні на території Вінницької обл. 01-03 листопада 2019 р. Ділянки вибирали довжиною 10 м і шириною 3 м з урахуванням вітру, напрям якого був вздовж ділянки. Під час проведення досліджень швидкість вітру становила від 0 до 10 м/с, температура повітря змінювалася вдень від 7 до 14°С, а вночі від –3 до 12°С, а відносна вологість від 52 до 69% вдень і вночі від 72 до 84%. Вологість трави в денний час становила 20-22%, а у нічний – 27-30%. Пожежне навантаження на ділянках становило 4-5 т/га.

Основні результати дослідження. Горіння з 19 год вечора до 10 год ранку переважно не відбувалося. Це пояснюємо тим, що трав’яний покрив протягом ночі збільшив вміст вологи у зв’язку із збільшенням відносної вологості та зниженням температури повітря. А вдень після 10 год за ясних умов та наявності вітру вологість трав зменшувалася, що сприяло їх займанню та поширенню вогню. Проте за відсутності вітру поширення вогню не відбувалося.

Швидкість поширення вогню залежала від швидкості вітру та висоти трав і становила: для трав висотою 40 см – від 2,5 м/хв для швидкості вітру 1-2 м/с до 3,5 м/хв для швидкості вітру 6-8 м/с; висотою 60 см – від 3,1 м/хв для швидкості вітру 1-2 м/с до 12,5 м/хв для швидкості вітру 6-8 м/с.

Висновки. Швидкість поширення горіння в трав’яних екосистемах залежить від температури і відносної вологості повітря, швидкості вітру, вологості трав, висоти та просторового розміщення. У нічний час висока вологість трав, зумовлена високою відносною вологістю та низькою температурою повітря, утруднює займання і горіння, проте за наявності декількох джерел займання достатньої енергії поширення пожежі може відбуватися за наявності вітру.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

A. Kuzyk, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

проректор з науково-дослідної роботи, доктор сільськогосподарських наук, професор

V. Tovaryanskyi, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

старший викладач кафедри експлуатації транспортних засобів та пожежно-рятувальної техніки, кандидат технічних наук

K. Drach, Головне управління ДСНС України в м. Київ

начальник ДПРЧ-7 Головного управління ДСНС України у м. Київ

Опубліковано
2019-12-26
Як цитувати
Kuzyk, A., Tovaryanskyi, V., & Drach, K. (2019). ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОЖЕЖ У ТРАВ’ЯНИХ ЕКОСИСТЕМАХ. Пожежна безпека, 35, 35-40. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.35.2019.06
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

<< < 1 2 3 > >>