ВІДПОВІДНІСТЬ ПОКАЗНИКІВ СИСТЕМ ГРОЗОПЕЛЕНГАЦІЇ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКУ, ЗАПОБІГАННЯ ВТРАТAM, РОЗСЛІДУВАННЯ ПРИЧИН ПОДІЙ

  • Yu. Rudyk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • V. Shunkin Львівський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Ключові слова: стандартизація, вимоги безпеки, оцінювання відповідності, показник, управління ризиками, ефективність, блискавкозахист, втрати, розслідування

Анотація

Вступ. Грози назагал утворюються через атмосферні (кліматичні) процеси у поєднанні з додатковими небезпечними наслідками. Таким чином, сильний вітер, швидкі повені та град призводять до тривалих наслідків, включаючи пошкодження та травми. Системи захисту від блискавки розроблені та проектуються відповідно до вимог нормативних документів, у яких не завжди прописані заходи особистої безпеки та гарантовано відсутність травм. Поліпшення стану безпеки життєдіяльності та запобігання втратам базується на стандартах та правилах, які залежать від результатів оцінки ризиків та розслідування подій, що виникли внаслідок стихійних лих, серед яких є і блискавка.

Метою статті є аналіз цієї проблеми в кількох сферах, що стосуються ситуації з систематичним підходом до технічного регулювання в Україні такого сектора безпеки життєдіяльності, як захист від блискавки.

Методи. Методи дослідження: обчислення за допомогою математичної моделі; порівняння результатів розрахунку, прогнозування граничних параметрів технічного стану та моніторингу властивостей систем локалізації блискавки; експертиза, кваліфікація, визначення показників системи локалізації блискавки у складі географічної інформаційної системи з урахуванням умов розташування. Дається також порівняння різних методів обчислення координат позиціонування.

Результати. Проведено дослідження однієї із складових системного блискавкозахисту – параметрів позиціонування координат системи грозопеленгації. Визначення координат місцезнаходження точок ударів блискавки не регламентовано у чинних нормативних документах з пожежної безпеки, хоча цей критерій часто застосовується саме при встановленні вимог з пожежної безпеки: до будівель, комунальних комунікацій, до улаштування систем пожежної автоматики та до інших.

Запропоновано заходи для реалізації методів і засобів випробувань та включення їх у стандартизовані технічні рішення. З цього погляду не може бути жодних претензій до Міжнародної електротехнічної комісії та її публікацій. Пропонується врахувати ряд виявлених прогалин у нормативних документах, відносинах між регулюючими та наглядовими органами, запити користувачів. Проведено аналіз чинних нормативних та технічних вимог до точності позиціонування координат у системах грозопеленгації. На цій основі доповнюються методи розслідування причин подій, що спрощує аналіз наслідків та розроблення заходів захисту.

Висновок. Запропоновано застосувати переваги у точності визначення  місцезнаходження за допомогою картографічних геоінформаційних систем і сервісів при аналізі показників системи грозопеленгації. Проведеними теоретичними дослідженнями показників системи грозопеленгації встановлено їх відповідність для методів оцінювання ризику, заходів запобігання втратам та під час розслідування причин загибелі, травмування живих істот та інших подій з пошкодженням майна.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Yu. Rudyk, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

головний науковий співробітник відділу організації науково-дослідної діяльності, кандидат технічних наук, доцент

V. Shunkin, Львівський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України

завідувач сектору, судовий експерт підрозділу вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень

Опубліковано
2019-12-26
Як цитувати
Rudyk, Y., & Shunkin, V. (2019). ВІДПОВІДНІСТЬ ПОКАЗНИКІВ СИСТЕМ ГРОЗОПЕЛЕНГАЦІЇ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКУ, ЗАПОБІГАННЯ ВТРАТAM, РОЗСЛІДУВАННЯ ПРИЧИН ПОДІЙ. Пожежна безпека, 35, 54-62. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.35.2019.09
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 > >>