ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ГАСІННЯ ТРАВ’ЯНИХ ПОЖЕЖ ПОТОКАМИ ПОВІТРЯ ТА ПОВІТРЯНО-ВОДЯНОЇ СУМІШІ

  • A. Kuzyk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • K. Drach Головне управління ДСНС України у м. Києві
  • V. Tovaryanskyi Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: трав’яна пожежа, природні екосистеми, повітряний потік, повітряно-водяний потік

Анотація

Постановка проблеми. Відповідно до статистичних даних пожежі у природних екосистемах трапля-ються як в Україні, так і у всьому світі, і мають тенденцію до щорічного зростання. Поряд із питаннями за-побігання виникненню пожеж у природних екосистемах актуальним є дослідження сучасних засобів та методів їх локалізації та ліквідації, особливо на початковій стадії виникнення.
Мета роботи − обґрунтувати доцільність використання обприскувача Stihl SR 430 для гасіння трав’яної пожежі.
Опис матеріалу. За основу для проведення досліджень взято обприскувач з мотоприводом Stihl SR 430, який застосовували під час гасіння трав’яної пожежі поблизу м. Київ. Пристрій використовували з формуванням повітряного потоку і потоку повітряно-водяного струменя. Встановлено залежності швидкості потоку повітря, який створює такий пристрій, від частоти обертів двигуна, відстані від сопла та відхилення від напряму потоку.
Результати. Дослідженнями підтверджено, що практично у всьому діапазоні відстаней (0,2−3 м), швид-кості потоку повітря, а також повітряно-водяної суміші за середньої частоти обертів двигуна внутрішнього зго-ряння, є меншими, ніж за максимальної, що свідчить про доцільність ефективної експлуатації пристрою саме в режимі середньої частоти обертів. Найкращі результати гасіння отримано за умов застосування повітряного по-току, сформованого за значенням середньої частоти обертів двигуна, який спрямований в осередок пожежі в го-ризонтальній площині під кутом 0○. Встановлено, що результативність гасіння трав’яної пожежі повітряними потоками досягається на відстані 0,4−1 м від сопла до осередку горіння. Використання повітряно-водяних потоків забезпечує відрив полум’я з швидкістю, значення якої в середньому є меншим в 1,24 раза від значення цієї вели-чини для повітряного потоку.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-12-29
Як цитувати
Kuzyk, A., Drach, K., & Tovaryanskyi, V. (2021). ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ГАСІННЯ ТРАВ’ЯНИХ ПОЖЕЖ ПОТОКАМИ ПОВІТРЯ ТА ПОВІТРЯНО-ВОДЯНОЇ СУМІШІ. Пожежна безпека, 39, 43-48. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.39.2021.05
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

<< < 1 2 3 > >>