ВИПРОБУВАННЯ З’ЄДНУВАЧІВ ФОТОЕЛЕКТРИЧНИХ СИСТЕМ ЗА ТЕРМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

  • N. Yu. Solyanyk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0009-0006-5850-1360
  • O. B. Nazarovets Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0003-4532-9259
  • Yu. I. Rudyk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0002-7372-5876
Ключові слова: фотоелектрика, пожежна безпека, з’єднувачі фотоелекричних систем.

Анотація

Вступ. Серед альтернативних джерел електроенергії значна кількість суб’єктів господарювання обирає сонячну енергію. Причиною цього є низка факторів: автономність, ефективність, простота експлуатації та доступність.
Стрімке збільшення використання фотоелектричних систем в приватному секторі українців обумовлює покращення рівня пожежної безпеки цих систем та їхніх компонентів. В групу ризику потрапляють з'єднувачі, провідники, розподільчі коробки та інвертори. З вищезгаданих компонентів фотоелектричні з'єднувачі є найбільш вразливими до імпульсних перенапруг, механічних ушкоджень та високих (низьких) температур.
Мета. Експериментальним шляхом дослідити фотоелектричний з’єднувач типу МС-4 та провідники, що з’єднуються за допомогою струмового перевантаження, на можливість виникнення короткого замикання та перенавантажень, чим визначити місця підвищеної небезпеки у фотоелектричній системі.
Методи. У дослідженні використовували метод струмового перенавантаження. Для цього використовували електроустановку, яка містить: автотрансформатор з регульованою напругою від 0 до 240 B; силовий трансформатор потужністю 4,5 кВА з напругою на первинній обмотці U1=220 В і напругою на вторинній обмотці U2=5 В; трансформатор струму типу ТК-20 з параметрами: І12 =300/5 А; вимірювальні прилади (амперметри, вольтметри); стіл з паранітовою плитою, на поверхню якої виведені контактні затискачі.
Результати. Отримані результати випробувань свідчать про те, що з’єднувачі постійного струму типу МС-4 різних виробників по-різному реагують на перенавантаження та стрімке збільшення напруги в мережі, оскільки термічна деструкція провідників та з’єднувачів за однакових параметрів почалася в різний проміжок часу.
Висновки. У результаті дослідження визначили місця підвищеної небезпеки фотоелектричної системи саме на провідниках та з’єднаннях. Використання несертифікованого обладнання призведе до катастрофічних наслідків не лише для суб’єкта господарювання, а й для оперативно-рятувальних служб цивільного захисту.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-12-29
Як цитувати
Solyanyk, N., Nazarovets, O., & Rudyk, Y. (2023). ВИПРОБУВАННЯ З’ЄДНУВАЧІВ ФОТОЕЛЕКТРИЧНИХ СИСТЕМ ЗА ТЕРМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ. Пожежна безпека, 43, 144-152. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.43.2023.16
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)