РОЗРОБЛЕННЯ ПЕРЕКРИВНОГО СТВОЛА ДЛЯ КОМБІНОВАНОГО ГАСІННЯ ПОЖЕЖ НА ПОЧАТКОВІЙ СТАДІЇ ЇХ ВИНИКНЕННЯ

  • V. Kovalchyk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • R. Kindzer Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • S. Yemelyanenko Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

Анотація

Одним із основних завдань Державної служби України з надзвичайних ситуацій є оновлення, розроблення нових та використання сучасних зразків пожежно-рятувальної техніки та аварійно-рятувального кількість пожежно-рятувальних підрозділів оперативно-рятувальної служби цивільного захисту продовжують користуватися та працювати з обладнанням і пристроями, які вже є морально-застарілими, технічно несправними та не відповідають вимогам сьогодення.

Мета полягає у розробленні конструктивно ефективнішого ствола для отримання повітряно-механічної піни низької кратності, що дасть змогу ефективніше ліквідовувати пожежі та економніше використовувати вогнегасні речовини на їх гасіння.

Проаналізувавши наявність пожежно-технічного обладнання, зокрема приладів пінного гасіння, на пожежно-рятувальних автомобілях підрозділів ДСНС України, ми запропонували, розробили та сконструювали ствол для отримання повітряно-механічної піни низької кратності. Цей ствол може подавати комбінованим способом водні та пінні вогнегасні речовини на гасіння пожеж, що не розвинулися, на значну площу та розміри. Адже краще пожежу ліквідувати на початковій стадії її виникнення, запобігши впливу дії небезпечних її чинників для живих істот та довкілля.

З огляду на зазначену проблему автори технічно виконали ствол з можливістю повного припинення подавання вогнегасних речовин, використавши перекривний кран із рукояткою. На виході із пожежного ствола встановлено металеву сітку розмірами вічок 1,5х1,5 мм. Корпус кожуха ствола обладнано гумовими накладками з обох сторін, що убезпечить рятувальника від можливих уражень електричним струмом.

Використання такого ствола дає змогу ефективніше ліквідовувати пожежі та економніше використовувати вогнегасні речовини на їх гасіння.Тактико-технічні характеристики є прийнятними для подальшого успішного використання пристрою за призначенням. В свою чергу, як переваги, слід відмітити можливість припинення подавання вогнегасних речовин у випадку зміни положення рятувальника під час ліквідації пожежі, зменшення витрати води та піноутворювача на гасіння, а також захист від можливого ураження електричним струмом.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-26
Як цитувати
Kovalchyk, V., Kindzer, R., & Yemelyanenko, S. (2018). РОЗРОБЛЕННЯ ПЕРЕКРИВНОГО СТВОЛА ДЛЯ КОМБІНОВАНОГО ГАСІННЯ ПОЖЕЖ НА ПОЧАТКОВІЙ СТАДІЇ ЇХ ВИНИКНЕННЯ. Пожежна безпека, (33), 60-64. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.33.2018.08
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)