ПСИХОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ АРХЕТИПІЧНИХ ЧОЛОВІЧИХ ОБРАЗІВ

Ключові слова: архетип, ініціація, сепарація, чаклун, мольфар, характерник.

Анотація

Стаття присвячена психологічному аналізу чоловічих архетипічних образів.  Виявлено, що у сучасній культурі різних народів світу існують чоловічі архетипічні образи, які мають схожість у своїх психологічних характеристиках: велетень-людожер (Західна Європа); троль (Північна Європа); чаклун (Центральна та Східна Європа); дракон (Азія); змій (Україна, Східна Європа); Кощій Безсмертний (росія); чорт (Європа) та дідько (Україна) тощо. В основі цих фольклорних образів стоять історичні персонажі мага, волхва, жерця, тобто служителів дохристиянських релігійних культів, які володіли надзвичайними здібностями, магічною силою, особливими знаннями.
Встановлено, що чаклун, чародій, чарівник, відьмак, віщун, відун, характерник, мольфар, знахар, ворожбит, голдовник, колдун, волхв, жрець, маг, чудесник, шаман – ці всі слова мають подібне семантичне значення: займатися магією, тобто творити чари та дива, ворожити, лікувати та пророкувати майбутнє, при цьому вищезазначені функції в своїй основі доволі часто не мали негативного змісту. 
Культурологічний аналіз дає підстави стверджувати про спільні риси на символічному архетипічному рівні. Всі вони володіють «магічною силою», яка дає їм можливість використовувати свої надприродні здібності як на добро, так і на злі справи. Вони володіють скарбами, які відвойовує головний герой, це боротьба за владу з сильним дорослим, своєрідна сепарація. Майже всі антигерої викрадають та тримають у полоні молодих дівчат чи жінок, а герой, який хоче одружитися, має спасти наречену та пройти символічне випробування.

Опубліковано
2023-12-29