ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЧНОГО СУПРОВОДУ НАСЕЛЕННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Ключові слова: психологічний супровід, психологічна допомога, психологічне здоров’я, війна.

Анотація

З початку повномасштабного вторгнення військ російської федерації в Україну, виникла гостра потреба у психологічному супроводі населення.
Метою статті є виокремлення важливих критеріїв психологічного супроводу постраждалих в умовах війни. У результаті теоретичного аналізу виявлено, що фахове надання першої психологічної допомоги та психосоціальна підтримка населення може сприяти не тільки індивідуальному благополуччю, але й має важливе значення для формування стійкого та безпечного суспільства.
Висвітлено особливості психологічної допомоги різним категоріям населення: військовим; сім’ям; дітям та вимушеним переселенцям. Проаналізовано зарубіжний досвід психологічного супроводу цивільного та військового персоналу в умовах війни. Завдання психологічного супроводу учасників міжнародних миротворчих місій включають: формування психологічної стійкості військових, згуртованість; оптимальний психологічний стан; психологічна допомога при травмах; психологічна реабілітація.
Основні чинники, які можуть впливати на розвиток дітей в умовах кризи, включають: стрес і травми; порушення режиму та звичного розпорядку; соціальна ізоляція; нестача ресурсів; обмежений доступ до освіти; нормалізація страху та небезпеки. Тому для дітей вважливо забезпечити підтримку, їхню безпеку та стабільність. Психологічна допомога сімей військових включає принципи, що відображають важливість інтегрованого та взаємодіючого підходу до їх психологічної та соціальної підтримки. Зазначено, що для вимушених переселенців, найбільш цінною може бути інформаційна підтримка, згодом – інструментальна, а потім – емоційна підтримка.
Окреслено основні заходи психологічного супроводу українців в умовах війни: створення Центрів психологічної підтримки; організація мобільних груп; розроблення онлайн-ресурсів та платформ; проведення фахових навчань; співпраця із громадськістю.

Опубліковано
2023-12-29