РОЗРОБЛЕННЯ МОДЕЛЕЙ ЛІКВІДАЦІЇ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ НА ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБАХ З АЛЬТЕРНАТИВНИМИ ВИДАМИ ПАЛЬНОГО

  • O. Lazarenko Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • V.-P. Parkhomenko Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • O. Shkaraputa Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: концептуальна модель дій рятувальників, автомобілі на водневому паливі, електричні транспортні засоби, небезпека

Анотація

Вступ. Зростання попиту та використання транспортних засобів на альтернативних видах пального ставить перед людством низку задач, що необхідно вирішувати. Починаючи від розробки та впровадження технологічних процесів та алгоритмів безпечного виробництва, транспортування, зберігання у великих об’ємах елементів живлення (акумуляторних батарей) та енергоносіїв під високим тиском (резервуарів водню) та закінчуючи процесом кінцевої переробки та можливості повторного використання вищезазначених складових транспортних засобів на альтернативних видах пального.
Мета та задачі дослідження. Метою роботи є оцінити готовність пожежно-рятувальних підрозділів до дій за призначенням, а саме – до ліквідації можливих загроз при виникненні (потенційних) надзвичайних ситуацій (НС) на транспортних засобах, що працюють від альтернативних джерелах енергії.
Для досягнення поставленої мети необхідно: визначити актуальну групу транспортних засобів на альтернативних видах пального; описати основну небезпеку таких транспортних засобів; розробити відповідні концептуальні (іміта-ційні) моделі дій пожежно-рятувальних підрозділів у випадку дій за призначенням на подібних транспортних засобах.
Методи. Для досягнення поставленої мети та задач дослідження було використано теоретичні методи дослідження, що включали аналіз основних небезпек транспортних засобів на альтернативних видах пального, узагаль-нення отриманих результатів дослідження з подальшою їх систематизацією для досягнення поставленої мети дослідження. Результати. За результатами літературного огляду було визначено імовірні небезпеки, пов’язані з ліквідацією НС на електричних транспортних засобах (ЕТЗ) та автомобілях на водневому паливі (АВП). З метою забезпечення безпечних умов праці та швидкого реагування особового складу пожежно-рятувальних підрозділів на ліквідації імовірних НС було розроблено концептуальні (імітаційні) моделі дій рятувальників на випадок: загрози загорання акумуляторної батареї ЕТЗ, загрози займання резервуарів з воднем в АВП, загрози займання акумуляторної батареї та салону АВП, загрози витоку водню без подальшого горіння.
Висновки. Представлені концептуальні (імітаційні) моделі дій особового складу пожежно-рятувальних підрозділів у випадку виникнення імовірних небезпек, пов’язаних з ЕТЗ та АВП, дають наукове підґрунтя для подальшого розвитку та розробки системи підтримки та прийняття рішення, яка може бути виражена у вигляді прикладного програмного забезпечення; розробки моделі життєвого циклу проєктів ліквідації НС на транспортних засобах, що працюють від альтернативних джерел енергії.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-30
Як цитувати
Lazarenko, O., Parkhomenko, V.-P., & Shkaraputa, O. (2021). РОЗРОБЛЕННЯ МОДЕЛЕЙ ЛІКВІДАЦІЇ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ НА ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБАХ З АЛЬТЕРНАТИВНИМИ ВИДАМИ ПАЛЬНОГО. Пожежна безпека, 38, 4-11. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.38.2021.01
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)