КОНСТРУКТИВНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА НЕБЕЗПЕКА АВТОМОБІЛІВ НА ВОДНЕВОМУ ПАЛИВІ

  • O. Lazarenko Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • V.-P. Parkhomenko Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • R. Sukach Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • B. Bilonozhko Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • A. Kuskovets Рівненський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Ключові слова: водень, автомобілі на водневому паливі (АВП), гасіння АВП, небезпека АВП

Анотація

Вступ. Поступовий та невпинний розвиток джерел альтернативної енергії та постійна боротьба людства з надлишком викидів парникових газів призвела одночасно й до розвитку транспортних засобів на альтернативних джерелах енергії. Вже сьогодні набувають все більшої популярності транспортні засоби, що працюють виключно на електриці і практично безпечні для екології. Серед різноманіття транспортних засобів, що працюють на електриці, необхідно окремо виділити транспортні засоби, які для отримання електроенергії використовують стиснений водень. Автомобілі на водневому паливі (АВП) вже широко використовуються в США, Німеччині, Японії та інших країнах світу, а уряди країн постійно розширюють та розвивають відповідну інфраструктуру для них.
Мета та задачі дослідження. Проаналізувати базову будову АВП та визначити основні сценарії можливих (НС), а саме: пожежа або вибух паливних резервуарів з воднем; витікання, горіння водню з паливопроводів (резервуара) під високим тиском; факельне горіння водню під високим тиском; витікання водню в приміщенні (гараж, закритий паркінг) без подальшого горіння.
Методи. В роботі за результатами літературного огляду визначено імовірні небезпеки для особового складу аварійно-рятувальних підрозділів, задіяних на ліквідацію визначених сценаріїв НС.
Результати. Встановлено, що: під час горіння АВП найбільш імовірне факельне горіння водню (температура полум’я може досягати 2000 0С), також можливий вибух балонів з воднем або газоповітряної суміші зі значним радіусом дії; витікання водню в приміщенні може спричинити його руйнування за досить короткий проміжок часу (близько 15 секунд), та/або отруєння (асфіксію) людей внаслідок різкого пониження концентрації кисню. Висновки. Проведений аналіз та узагальнення знань про потенційну небезпеку АВП, електроавтомобілів дає обґрунтовані підстави стверджувати, що нормативно-правова база щодо будівництва та облаштування систем безпеки наземних та підземних автопаркінгів, місць скупчення подібного автотранспорту не адаптована під реалії сьогодення. Одночасно з тим наступні дослідження повинні бути спрямовані на оцінку імовірних ризиків виникнення подібних надзвичайних ситуацій.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-30
Як цитувати
Lazarenko, O., Parkhomenko, V.-P., Sukach, R., Bilonozhko, B., & Kuskovets, A. (2020). КОНСТРУКТИВНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА НЕБЕЗПЕКА АВТОМОБІЛІВ НА ВОДНЕВОМУ ПАЛИВІ. Пожежна безпека, 37, 52-57. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.37.2020.08
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 > >>