ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОЖЕЖНОЇ НЕБЕЗПЕКИ ХВОЇ У ЛАБОРАТОРНИХ ТА ПОЛЬОВИХ УМОВАХ

  • V. Tovarianskyi Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • I. Pasnak Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

Анотація

Вступ. Здійснено аналіз пожежної небезпеки молодих соснових насаджень. Наведено перелік найбільш поширених джерел займання як чинників виникнення пожежі. Описано приклади досліджень займання твердих горючих матеріалів, зокрема лісової підстилки. Щоб розглянути процес займання твердих горючих матеріалів, запропоновано використовувати розроблений пристрій для дослідження в широкому діапазоні температур процесів займання горючих матеріалів, зокрема лісової підстилки, безпосередньо в середовищі лісу.

Метою роботи є встановлення проміжку часу до займання хвої соснових насаджень, а також лісової підстилки в соснових молодняках шляхом використання пристрою для дослідження займистості горючого матеріалу з використанням електронагрівального елемента.

Опис матеріалу. Виконано лабораторні дослідження проміжку часу до займання хвої сосни звичайної у молодому віці — свіжозірваної, опалої в складі лісової підстилки та висушеної. Проведено експериментальні дослідження проміжку часу до займання лісової підстилки соснових молодняків у польових умовах з використанням запропонованого пристрою.

Наукова новизна. Уперше виявлено, що проміжок часу до займання свіжозірваної хвої перевищує майже в 4 рази значення цієї величини порівняно з висушеною хвоєю. Встановлено, що отримані за результатами польових досліджень значення проміжку часу до займання соснової хвої у складі лісової підстилки, при незначному відхиленні її вологості, є практично однаковими із значеннями, отриманими у лабораторних умовах.

Результати свідчать, що лісова підстилка в соснових молодняках є пожежонебезпечною і може зайнятися з частотою, близькою до ½ від джерела з температурою 450°С в середньому за 25,7 с. Обґрунтовано доцільність застосування розробленого пристрою для дослідження займистості горючого матеріалу з використанням електронагрівального елемента для досліджень показників пожежної небезпеки лісових горючих матеріалів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-26
Як цитувати
Tovarianskyi, V., & Pasnak, I. (2018). ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОЖЕЖНОЇ НЕБЕЗПЕКИ ХВОЇ У ЛАБОРАТОРНИХ ТА ПОЛЬОВИХ УМОВАХ. Пожежна безпека, (33), 107-111. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.33.2018.15
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)