ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕМПЕРАТУР ЗАЙМАННЯ І САМОЗАЙМАННЯ ТКАНИН З БАВОВНИ ТА ПОЛІЕСТЕРУ

  • V. Tovarianskyi Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • I. Adolf Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • V. Petrovskyi Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: швейна промисловість, пожежна безпека, тканина, бавовна, поліестер, температура займання, температура самозаймання

Анотація

Постановка проблеми. Більшість тканин, що використовуються в технологічних процесах швейних підприємств, класифікуються як горючі матеріали, і є складовою пожежного навантаження, яка створює загрозу виникнення та швидкого поширення пожеж в приміщеннях швейних підприємств. Тому актуально досліджувати показники пожежної небезпеки тканин з метою встановлення найбільш небезпечних з них, а також для підвищення ефективності забезпечення пожежної безпеки швейних підприємств.
Метою роботи є отримання залежностей значень температур займання та самозаймання бавовняних тканин від відсоткового вмісту бавовни.
Методи дослідження. Дослідження проводили з використанням методів аналізу, узагальнення, порівняння, термометрії, регресійного аналізу.
Основні результати дослідження. Виявлено, що найкраще займалась подрібнена 100%-ва бавовняна тканина бавовни, а найгірше − цілісний поліестер як тканина без вмісту бавовни. Найменше значення температури, за якої спостерігалося займання, становило 215°С для бавовни (100%, подрібнена тканина), а за умови зменшення цієї величини − спостерігалися відмови, які спричинені зокрема тим, що за нижчих температур не утворюються горючі пари в концентраціях, достатніх для горіння. Встановлено, що температури займання/самозаймання для цілісного зразка тканини зі складом бавовни 100% становлять 235°С/420°С, а для цілісного зразка тканини зі складом поліестеру 100% − 360°С/500°С відповідно. Температури займання/самозаймання для тканин з подрібненою структурою є нижчими на 8,5%/4,78% (бавовняна тканина) і 2,8%/6% (поліестер) порівняно із значеннями, отриманими для цілісних тканин.
Висновки. За результатами аналізу найбільш поширених тканин (табл. 1), які застосовуються на швейних підприємствах, виявлено, що найбільша пожежна небезпека властива тканинам, в складі яких міститься бавовна. Найменша температура займання спостерігається для бавовни (100%, подрібнена тканина) і становить 215°С, що в 1,63 раза менше за температуру займання поліестеру (0% бавовни, подрібнена тканина). Найменша температура самозаймання спостерігається також для бавовни (100%, подрібнена тканина) і становить 400°С, що в 1,18 раза менше за температуру самозаймання поліестеру (0% бавовни, подрібнена тканина).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-30
Як цитувати
Tovarianskyi, V., Adolf, I., & Petrovskyi, V. (2021). ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕМПЕРАТУР ЗАЙМАННЯ І САМОЗАЙМАННЯ ТКАНИН З БАВОВНИ ТА ПОЛІЕСТЕРУ. Пожежна безпека, 38, 32-37. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20786662.38.2021.05
Розділ
Статті

Найчастіше читають статті цього автора (ів)