ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ ПІДГОТОВКИ СПЕЦІАЛІСТІВ У ВИЩІЙ ШКОЛІ США

Ключові слова: професійна підготовка, вища школа США, висококваліфікований спеціаліст, ключові компетенції

Анотація

У нових суспільно-економічних умовах глобалізації та інформатизації питання вдосконалення професійної підготовки набувають актуальності. Досвід розвинутих європейських країн, особливо США, свідчить про спрямованість освітніх систем на потреби суспільства, що вимагає випереджального характеру змісту професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки спеціалістів. Метою цієї статті є виявлення особливостей системи підготовки висококваліфікованих спеціалістів у США. Доля американської освіти та педагогічної думки була тісно пов’язана з історією та економікою країни. Можливість оволодіння науковими знаннями, масовість і пріоритет професійної орієнтації є основними рисами сучасної системи освіти США. Вища школа базується на основі єдності функцій навчання і дослідження, що є рушійним механізмом її саморозвитку.
Зміст освіти включає в себе фундаментальні знання і спеціалізацію. Підкреслюється, що особливості структурування та змісту програм професійної підготовки базуються на рівні оволодіння теоретичним матеріалом та необхідними практичними навичками й уміннями, а не на фіксованому формальному терміні навчання, що дає можливість оперативно коригувати напрямки навчання студентів з урахуванням їхніх індивідуальних здібностей, студентам надається можливість самостійно складати свій навчальний план і відвідувати навчальні курси за власним вибором.
До переваг освітніх програм можна віднести гнучкість внутрішніх структурних модулів, що дозволяє навчати студентів з урахуванням останніх досягнень науки і техніки, а також міждисциплінарний підхід до засвоєння знань та написання проектів, який сформувався в результаті надання студентам свободи вибору предметів (в рамках необхідного мінімуму кредитних / залікових одиниць). До недоліків системи професійної підготовки можна віднести слабку теоретичну підготовку майбутніх фахівців, фрагментарність отриманих знань, надмірне слідування вимогам місцевого ринку праці, захоплення модними темами, тощо.

Опубліковано
2023-06-23