ОЦІНКА ПРОФЕСІЙНИХ РИЗИКІВ ПРАЦІВНИКІВ ПОЛІГОНУ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

  • O. B. Hornostai Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0002-6863-6772
  • O. V. Stanislavchuk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0001-5784-005X
Ключові слова: полігон ТПВ, професійний ризик, карта ризику, ідентифікація небезпек, оцінка ризику, умови праці

Анотація

Постановка проблеми. Накопичення твердих побутових відходів – це не лише екологічна проблема, але й проблема створення безпечних умов праці для працівників полігонів твердих побутових відходів (далі - ТПВ). Під час виконання професійної діяльності на працівників цих об’єктів впливають небезпечні та шкідливі чинники: фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні. Це небезпечні випари, пил, дим, комахи, неприємний запах, спека, холод, машини та їх рухомі механізми, а для водіїв транспортних засобів – ще й тривале перебування у фіксованій робочій позі в обмеженому просторі кабіни (бульдозера чи трактора). Такі дискомфортні умови праці підвищують ймовірність виникнення помилок, підвищується ризик виникнення нещасних випадків чи професійних захворювань працівників. Для зниження впливу несприятливих умов праці та профілактики виробничого травматизму і професійних захворювань необхідно оцінити професійні ризики для працівників полігону ТПВ та запровадити комплекс превентивних заходів.
Метою дослідження є ідентифікація виробничих шкідливих факторів і небезпек та оцінка професійних ризиків з метою визначення превентивних заходів для працівників полігонів ТПВ для збереження їх життя та здоровʼя на робочому місці.
Матеріали і методи. Для оцінки професійного ризику небезпек застосовано метод Файна-Кінні. За класифікацією професійний ризик поділяють на п’ять груп: дуже легкий; невеликий; середній; високий; вкрай високий. Для кожного конкретного випадку визначають причини виникнення виробничої травми або аварії. Тобто, методом Файн-Кінні проводять оцінювання ризиків, що впливають на працівника на робочому місці. Для керування ними складають карти професійного ризику. Дослідження проводились на полігоні ТПВ із залученням працівників цього обʼєкта в якості опитуваних з метою отримання детальної інформації щодо виробничих чинників шкідливої і небезпечної дії на робочому місці.
Результати роботи. За результатами моніторингу шкідливих та небезпечних виробничих чинників, наявних на полігоні ТПВ, виконано оцінку існуючих і потенційних професійних ризиків, складено «Карту ризику» для водіїв транспортних засобів полігонів ТПВ. Результати ідентифікації небезпек дають змогу скласти «Карти ризику» для робочих місць на подібних виробничих обʼєктах, а особливо для тих, на яких виконуються роботи підвищеної небезпеки.
Наукова новизна. За результатами ідентифікації небезпек методом Файна-Кінні оцінено професійні ризики для бульдозеристів та трактористів полігонів ТПВ. Основними параметрами для розрахунку обрані: вірогідність та частота виникнення небажаної ситуації і серйозність небажаних наслідків.
Практична цінність. Отримані результати досліджень дають змогу ефективно здійснювати управління професійними ризиками для працівників полігонів ТПВ.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-06-23
Як цитувати
Hornostai, O., & Stanislavchuk, O. (2023). ОЦІНКА ПРОФЕСІЙНИХ РИЗИКІВ ПРАЦІВНИКІВ ПОЛІГОНУ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 27, 77-85. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.27.2023.09