ВІД ФІЛАНТРОПІЗМУ ДО ПРАГМАТИЗМУ: ОСВІТНІЙ ДИСКУРС ІВАНА ФРАНКА

  • V. Mykytyuk Львівський національний університет ім. Івана Франка
Ключові слова: Історія педагогіки, Іван Франко, Й. Песталоцці, Д. Дʼюі, філантропізм, педагогіка прагматизму, антиавторитарна педагогіка, патріотизм.

Анотація

У статті йдеться про актуальність педагогічної концептосфери Івана Франка, демократизм і гуманізм його освітнього дискурсу, що цілком заснований на західноєвропейському цивілізаційному досвіді. Для вченого було характерним пропагування філантропічних виховних ідей, що засновувались на ідеях громадянського суспільства, та еволюційний шлях до педагогіки прагматизму із її світським демократичним індивідуалізмом та різкою критикою традиційної освіти. Франко на основі європейської педагогічної теорії і практики проектував таку школу і вчителя, які зуміли б виховати в поколіннях українців патріотизм та прагнення до єдності, стверджував дидактичну виховну роль рідної літератури. Педагог вважав, що виховати і сформувати національно свідому особистість можна лише у своїй національній державі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2017-12-29
Як цитувати
Mykytyuk, V. (2017). ВІД ФІЛАНТРОПІЗМУ ДО ПРАГМАТИЗМУ: ОСВІТНІЙ ДИСКУРС ІВАНА ФРАНКА. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 16, 173-179. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/Visnuk/article/view/77