МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ЗАСТОСУВАННЯ МАРКОВСЬКИХ ПРОЦЕСІВ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКІВ В СИСТЕМАХ «ЛЮДИНА–МАШИНА–СЕРЕДОВИЩЕ»

  • A. Bochkovskyi

Анотація

Проблема. На сьогодні існує близько сотні якісних, кількісних та комбінованих методик оцінювання ризиків, але жодна з них не пристосована для використання в сфері охорони праці, оскільки не враховує динамічного характеру випадкового гібридного впливу на працівника в рамках систем «людина–машина–середовище» небезпечних та шкідливих виробничих факторів. Для можливості опису реального процесу гібридного впливу небезпек на працівника необхідно використовувати спеціальний підклас марковських процесів зі зносом, застосування яких для оцінки ризику в сфері охорони праці поки що є невідомим.

Мета. Розробка методологічних основ застосуванням марковських процесів зі зносом для оцінювання ризиків виникнення професійних небезпек.

Методи досліджень. Для моделювання випадкових процесів негативного впливу небезпек на працівника застосовувався спеціальний метод кількісного аналізу складних систем – марковський аналіз

Основні результати дослідження. Вперше обґрунтовано та запропоновано до застосування для процедури оцінювання ризиків в системах «людина–машина–середовище» спеціальний підклас марковських процесів зі зносом для можливості моделювання гібридного характеру впливу небезпечних та шкідливих виробничих факторів на працівника. Виведено систему диференційних рівнянь та граничних умов для знаходження граничного розподілу ймовірностей випадкового процесу виникнення професійних небезпек в системах «людина–машина–середовище».

Висновки та конкретні пропозиції. Визначено граничний розподіл ймовірностей випадкового процесу виникнення професійних небезпек для систем «людина–машина–середовище» та отримано вирази для визначення низки основних показників, за якими можна оцінити рівень ризику виникнення професійних небезпек.Розвиток подальшихдосліджень доцільно проводити у напряму можливостей реалізації запропонованої схеми моделювання в рамках поєднання аналітичного підходу та імітаційного моделювання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-31
Як цитувати
Bochkovskyi, A. (2018). МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ЗАСТОСУВАННЯ МАРКОВСЬКИХ ПРОЦЕСІВ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКІВ В СИСТЕМАХ «ЛЮДИНА–МАШИНА–СЕРЕДОВИЩЕ». Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, (18), 88-95. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.18.2018.09