ЗАСТОСУВАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ЗАНЯТТЯХ З МАТЕМАТИКИ

  • G. Broslavskaya

Анотація

У статті розглядається проблема ефективного вивчення математики. На сучасному етапі освітнього процесу бажання опановувати математичні дисципліни та рівень розвитку навчальної активності наших студентів є недостатніми для сприймання та опрацювання ними необхідного програмного матеріалу.

Мета статті– визначити поняття «мультимедіа», «мультимедійні технології», їх вплив на освітній процес; сприяння тому, що студенти по-новому, інтегровано починають працювати з навчальною інформацією: структурувати, представляти, розуміти, зберігати, опрацьовувати її; показати, що мультимедійні технології, які використовуються на заняттях з математики, дають можливість студентам урізноманітнювати їх дослідницьку, освітню та практичну діяльність.

Методи дослідження: провели контрольну роботу, опитування й анкетування з вищеназваної дисципліни з метою виявлення проблеми.

Шляхи розв’язання проблеми: аналіз останніх досліджень і публікацій, що стосуються мультимедійних технологій; створення мультимедійних засобів навчання, вивчення їх впливу на освітній процес, на рівень вивчення студентами математики.

Результати дослідження. Нами було виявлено, що застосування мультимедійних технологій викладачами освітніх закладів сприяло розв’язанню досліджуваної проблеми; спрямоване на розвиток у студентів творчих здібностей, їх активну взаємодію з навчальним матеріалом, індивідуальне та колективне (в разі необхідності – самостійне) його вивчення, формування інструментальних компетентностей.

Висновки. Застосування мультимедійних технологій на заняттях з математики сприяє реалізації в освітньому процесі дидактичних функцій (пізнавальної; розвивальної; дослідницької, комунікативної) та принципів (наочності, доцільності, міцності, науковості, доступності, системності, послідовності). При цьому відбувається урізноманітнення способів представлення та подання інформації (презентація, відео, графіка); розширення середовища ігрових технологій (засоби навчання, створені за допомогою програм SmartNoteBook для інтерактивної дошки SmartBoard, табличного редактора Microsoft Excel,  Microsoft PowerPoint (засіб для підготовки презентацій) та ін.); активізація навчально-пізнавальної діяльності студентів, посилення їх ролі як суб’єкта навчальної діяльності; мотивації навчання

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-31
Як цитувати
Broslavskaya, G. (2018). ЗАСТОСУВАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ЗАНЯТТЯХ З МАТЕМАТИКИ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, (18), 145-150. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.18.2018.17