ПІДВИЩЕННЯ РЕСУРСУ РОБОТИ АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ ЕВТЕКТИЧНИМИ ПОКРИТТЯМИ

  • T. Berezhanskyi Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Ya. Moshkola Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: аварійно-рятувальний інструмент, зносостійкі покриття, ресурс роботи, евтектичні покриття

Анотація

Сьогодні в Україні пожежно-рятувальні підрозділи рятуючи людей та матеріальні цінності під час пожеж і надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру часто змушені застосовувати аварійно-рятувальний інструмент та обладнання з перевищеним терміном експлуатації, частково зношений або застарілий. Надзвичайно матеріально затратним є повна заміна обладнання усіх пожежно-рятувальних підрозділів. Тому розробка методів відновлення зношених або частково зношених деталей пожежного та аварійно-рятувального обладнання, а також збільшення їх ресурсу роботи та міжремонтного інтервалу, є актуальним завданням на сьогодні. Запропонована робота присвячена застосуванню евтектичних покриттів на основі системи Fe-Mn-C-B-Si легованих Cr для відновлення частково зношених стальних деталей пожежної техніки та аварійно-рятувального обладнання, а також підвищення ресурсу роботи (терміну експлуатації) цих деталей.
Наше експериментальне дослідження полягало у порівнянні рівня зношування ріжучих елементів гідравлічних аварійно-рятувальних ножиць «Гідрум Н-32» серійного виробництва та ножиць із нанесеним захисним евтектичним покриттям. Ресурс роботи відновлених евтектичним покриттям Fe-Mn-C-B-Si легованим Cr робочих органів аварійно-рятувальних ножиць є більшим ніж у робочих органів серійного виробництва в 1,8 раза, отже такі покриття можна рекомендувати для відновлення зношених частин аварійно-рятувального та пожежного інструменту. Завдяки порівняно невисокій вартості евтектичних сплавів на основі заліза, такий метод є економічно обґрунтованим, як альтернатива заміні деталей на нові. Такого типу покриття можна застосовувати і для інших стальних деталей пожежної техніки та аварійно-рятувального обладнання з метою відновлення зношених частин та підвищення ресурсу роботи та міжремонтного інтервалу.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-12-27
Як цитувати
Berezhanskyi, T., & Moshkola, Y. (2019). ПІДВИЩЕННЯ РЕСУРСУ РОБОТИ АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ ЕВТЕКТИЧНИМИ ПОКРИТТЯМИ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 20, 36-40. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.20.2019.06