МОДЕЛЮВАННЯ ТА МЕТОДИКА ОЦІНКА НЕБЕЗПЕКИ ІНЖЕНЕРНОЇ ОБСТАНОВКИ ПРИ ПРОРИВІ ГРЕБЛІ СЕРЕДНЬОДНІПРОВСЬКОЇ ГЕС

  • Yu. Starodub Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • V. Bagnyuk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: прорив греблі, ударна хвиля, масштаб руйнування, проходження хвилі, висота затоплення

Анотація

У статті розроблено процес оцінки параметрів зони затоплення при прориві греблі або її руйнуванні, також описані масштаби можливих руйнувань, спричинених аварійними ситуаціями шляхом моделювання часу підходу хвилі прориву на задану відстань, висоти хвилі прориву, часу спорожнення водосховища, тривалості проходження хвилі прориву на задану відстань до будівель і споруд, що розташовані в зоні ураження ударної хвилі на прикладі греблі Середньодніпровської гідроелектростанції. Розроблена методика моделювання небезпечної ситуації, пов’язаної з наслідками прориву греблі на прикладі Середньодніпровської гідроелектростанції. Прогнозування і моделювання проведено на основі феноменологічних параметрів Кам’янського водосховища.
Моделювання оцінки інженерної обстановки для греблі Середньодніпровської ГЕС проведено з використанням параметрів затоплення місцевості – можливих максимальної глибини затоплення, ширини затоплення та швидкості плину води при прориві греблі, часу приходу фронту хвилі, гребеня й хвоста хвилі прориву, максимальної витрати води в створі греблі, висоти хвилі перевищення рівня води над рівнем побутового потоку. У результаті отримана оцінка території зон максимального затоплення. На основі використання характеристик греблі та водосховища і використання відповідних формул для обчислення факторів аварійної ситуації і використання моделювання з допомогою програмного пакету ArcGIS, отримані можливі топографічні наслідки прориву дамби для населеного пункту Кам’янське та точок розміщення промислових підприємств у його околі.
Останнє дає змогу рятувальним службам оперативно оцінювати загрозу аварії при надзвичайній події, мати уявлення про наслідки з метою, вжиття запобіжних заходів щодо недопущення виникнення аварійної ситуації.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-12-27
Як цитувати
Starodub, Y., & Bagnyuk, V. (2019). МОДЕЛЮВАННЯ ТА МЕТОДИКА ОЦІНКА НЕБЕЗПЕКИ ІНЖЕНЕРНОЇ ОБСТАНОВКИ ПРИ ПРОРИВІ ГРЕБЛІ СЕРЕДНЬОДНІПРОВСЬКОЇ ГЕС. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 20, 96-100. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.20.2019.14

Найчастіше читають статті цього автора (ів)