ДОСЛІДЖЕННЯ СПРИЙНЯТТЯ ПРОБЛЕМИ НЕПОВНОСПРАВНОСТІ МЕДИЧНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ

  • E. Zieliński Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University, Toruń
  • P. Dzięgielewski Military Clinical Hospital with the Polyclinic in Bydgoszcz
  • M. Zieliński 3Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń
  • B. Motylewski Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń
  • D. Skalski Academy of Physical Education and Sport for them. of Jędrzej Śniadecki in Gdańsk
Ключові слова: неповносправність, парамедики, проблеми неповносправних людей

Анотація

Досить часто медичним працівникам у своїй роботі доводиться стикатися із неповносправними людьми. Те, як медики сприймають і розуміють цю проблему, визначає їх спілкування із неповносправними пацієнтами, що, в свою чергу, впливає на рівень наданої допомоги, адже він залежить від якості збору інформації про хворобу. У роботі висвітлено низку особливостей сприйняття медичними працівниками проблеми неповносправності, визначених за результатами проведення опитувань. Цією роботою автори ставлять за мету нагадати усім про проблему неповносправності та дослідити субєктивне ставлення студентів медичних спеціальностей до неповносправних людей. Лейтмотивом проведених досліджень є також бажання привернути увагу інших дослідників та спонукати їх поділитися результатами подібних досліджень у цій області. Аналіз статистики показує, що причиною неповносправності у 46,5% випадків є вади опорно-рухового апарату, у 45,5% – серцево-судинні хвороби і у 23,9% випадків – неврологічні проблеми (саме вони і потребують найбільшої уваги). Дослідження були проведені у травні 2019 року з групою із 60 студентів (30 чоловіків і 30 жінок) віком 20-22 роки, що навчаються у медичних закладах освіти Куявсько-Поморського воєводства.
Для дослідження було використано анкетування. Усі запитання були розроблені авторами і потребували відповіді «так» або «ні». Участь у анкетуванні була добровільною і анонімною. Респондентів запитували про ставлення до неповносправних осіб, розуміння їх проблем, вміння надання допомоги та підтримки. Обробку результатів проводили за допогою табличного редактора Microsoft Excel 2010 (Windows 7). За результатами досліджень можна обережно зробити висновок, що студенти медичних спеціальностей не тільки розуміють проблеми неповносправних людей, а й переймаються ними і проявляють емпатію.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-06-30
Як цитувати
Zieliński, E., Dzięgielewski, P., Zieliński, M., Motylewski, B., & Skalski, D. (2020). ДОСЛІДЖЕННЯ СПРИЙНЯТТЯ ПРОБЛЕМИ НЕПОВНОСПРАВНОСТІ МЕДИЧНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 21, 61-66. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.21.2020.06