ІДЕНТИФІКАЦІЯ І ВИЗНАЧЕННЯ КУПРУМУ В РОСЛИННІЙ СИРОВИНІ
Анотація
Розглянуто шляхи надходження до довкілля та шкідлива дія на здоров’ я людини сполук купруму (міді) і продуктів іх розкладу. Серед хімічних речовин, що забруднюють різні об’єкти навколишнього середовища, значну групу токсикантів становлять метали та їх сполуки. Метали відіграють важливу роль у фізіологічних процесах живих організмів. Однак потрапляння в організм великих кількостей металів призводить до отруєнь. Предметом досліджень став Купрум і його сполуки. В незначних кількостях він міститься в клітинах майже всіх органів людини. Вміст Купруму поповнюєтсья завдяки харчовим продуктам, особливо крупам, гороху, грибам, м’ясу та ін. Широке застосування міді в промисловості, сільському господарстві, побуті потребує детальних досліджень його наявності в різних об’єктах. Запропоновано методику виділення, очистки, виявлення і кількісного визначення сполук купруму в біологічних об’єктах (насіння бобових рослин). Ідентифікацію проводили якісними реакціями, а кількісне визначення – фотоелектроколориметричним методом на основі реакції з дитизоном. Розробленим методом можна визначити від 2 до 10 мг Купруму в 100 г досліджуваного об’єкта. Межа виявлення – 0,5 мг.
Завантаження
Авторські права CC-BY