ІДЕНТИФІКАЦІЯ І ВИЗНАЧЕННЯ КУПРУМУ В РОСЛИННІЙ СИРОВИНІ

  • O. Scherbyna Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: якісний і кількісний аналіз, сполуки купруму, фотоелектроколориметрія, харчові продукти

Анотація

Розглянуто шляхи  надходження до довкілля  та шкідлива дія  на здоров’ я людини сполук купруму  (міді) і продуктів іх розкладу.   Серед  хімічних речовин, що забруднюють різні об’єкти навколишнього середовища, значну групу токсикантів становлять метали та їх сполуки. Метали відіграють важливу роль у фізіологічних процесах живих організмів. Однак потрапляння в організм великих кількостей металів призводить до отруєнь. Предметом досліджень став Купрум і його сполуки. В незначних кількостях він міститься в клітинах майже всіх органів  людини. Вміст Купруму поповнюєтсья завдяки харчовим продуктам, особливо крупам, гороху, грибам, м’ясу та ін. Широке застосування міді в промисловості, сільському господарстві, побуті потребує детальних досліджень його наявності в різних об’єктах. Запропоновано методику виділення, очистки, виявлення і кількісного визначення  сполук купруму в біологічних об’єктах (насіння  бобових рослин). Ідентифікацію проводили якісними реакціями, а кількісне визначення   –  фотоелектроколориметричним методом на основі реакції з дитизоном. Розробленим методом можна визначити від 2 до 10 мг Купруму в 100 г досліджуваного об’єкта. Межа виявлення – 0,5 мг.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-06-11
Як цитувати
Scherbyna, O. (2018). ІДЕНТИФІКАЦІЯ І ВИЗНАЧЕННЯ КУПРУМУ В РОСЛИННІЙ СИРОВИНІ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, (17), 58-62. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.17.2018.08