ОСОБЛИВОСТІ РОЗРАХУНКУ ТЕМПЕРАТУРНОГО СТАНУ САЛОНУ АВТОБУСА

  • S. Niemyі Національний університет Львівська Політехніка
Ключові слова: безпека перевезення, температура салону, втрати тепла, коефіцієнт теплопередачі, термічний опір одиниці площі, інфільтрація через нещільності

Анотація

Безпека перевезення пасажирів полягає не лише у запобіганні аварійним ситуаціям, але й у гарантуванні умов збереження здоров'я і працездатності пасажирів та водія і комфортності перевезень, що значною мірою забезпечується мікрокліматом у салоні автобуса і на робочому місці водія. До основних показників мікроклімату відноситься температура повітря у салоні автобуса.
Метою роботи є розробка і обгрунтування методики розрахунку температурного стану салону автобусів.
На тепловий режим салону автобуса певний вплив здійснює неорганізований повітрообмін через нещільності кузова (інфільтрація). Повітрообмін через нещільності кузова лінійно залежить від швидкості руху автобуса. Втрати теплоти через конструктивні елементи кузова лінійно залежать від температури зовнішнього повітря.
Розрахунок теплового стану салону автобуса, в принципі, зводиться до розрахунку теплотворної здатності рідинного підігрівача з врахуванням всіх теплових втрат у салоні. Розроблено методику розрахунку за двома показниками: експериментально визначеним коефіцієнтом теплопередачі кузова міського автобуса і його оберненою величиною, розрахунковим значенням термічного опору одиниці площі салону автобуса.
На тепловий режим салону міського автобуса в умовах зимової експлуатації значний вплив здійснює теплообмін через відкриті двері на короткочасних службових зупинках.
Що стосується міжміських і туристичних автобусів, то відкривання у них пасажирських дверей здійснюється значно рідше. Тому під час експлуатації автобусів вказаного класу виникає потреба подавання у салон свіжого повітря, яке необхідно нагрівати.
Оскільки є статистичні дані щодо теплопередачі кузова міських автобусів, то температурний стан їх салонів пропонується розраховувати за коефіцієнтом теплопередачі кузова автобуса.
У цій методиці розрахунок ведеться за коефіцієнтом теплопередачі кузова. Надходження і нагрівання по-вітря для вентиляції не враховується, оскільки повітрообмін в салоні здійснюється при відкриванні пасажирських дверей під час зупинок автобуса.
Як показали розрахунки, теплові втрати насамперед залежать від перепаду температур зовнішнього повітря і в салоні автобуса.
Температурний стан міжміських автобусів потрібно розраховувати за величиною, оберненою коефіцієнту теплопередачі кузова – термічним опором одиниці площі салону автобуса.
Обгрунтовано методику розрахунку температурного стану салону автобусів. Для міських автобусів розрахунок доцільно вести за коефіцієнтом теплопередачі кузова. Температурний стан міжміських автобусів потрібно розраховувати за термічним опором одиниці площі салону автобуса. Доведено, що втрати тепла у салоні міжміських автобусів, порівняно із міськими автобусами, є значно меншим через відсутність теплових втрат на службових зупинках при виході і вході пасажирів, які становлять понад половину всіх теплових втрат. Для зменшення теплових втрат особливо значний ефект має застосування у вікнах автобусів склопакетів, замість одинарних шиб.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-28
Як цитувати
NiemyіS. (2020). ОСОБЛИВОСТІ РОЗРАХУНКУ ТЕМПЕРАТУРНОГО СТАНУ САЛОНУ АВТОБУСА. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 22, 78-84. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.22.2020.10