АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА МОДЕЛЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

  • A. Khariv Національний університет Львівська Політехніка
  • A. Lagun Національний університет Львівська Політехніка
Ключові слова: математична модель, прогнозування, дерево проблем, дерево цілей, системний аналіз, програмний продукт, підприємство

Анотація

Проблема. Математичні методи і моделі є ефективним інструментом дослідження складних економічних систем на різних рівнях управління підприємствами. Економіко-математичне моделювання активно розвивається не тільки як науковий напрямок, але і як засіб обґрунтування управлінських рішень в бізнесі, в аналізі й прогнозуванні соціально-економічних процесів і явищ. В арсеналі економіко-математичного моделювання сьогодні використовують сучасні обчислювальні методи та комп’ютерну техніку. Бібліотеки економіко-математичних моделей є невід’ємною частиною архітектури систем підтримки прийняття рішень в конкретних сферах економіки. Бурхливий розвиток комп’ютерних технологій стимулює виникнення та становлення нових теоретичних та прикладних напрямків моделювання.
Мета. Як будь-яка велика і складна галузь знань, математичне моделювання розвивається у різних напрямках, набуваючи нових гнучких методів дослідження. Тому, базуючись на нових апаратних, технологічних й програмних платформах, необхідно створювати нові інформаційні системи з використанням економіко-математичних моделей, зокрема для прогнозування діяльності підприємства.
Результати дослідження. В статті проведено аналіз методів моделювання та прогнозування діяльності підприємства, розглянуто принципи проектування програмних продуктів. З використанням системного аналізу було аналітично розділено проблему проектування на частини і досліджено зв’язки і відношення між цими частинами, зокрема реалізовано дерево проблем і дерево цілей. Також проведено моделювання бізнес-процесів на основі створених структурно-логічних діаграм, а саме діаграми IDEF0, яка допомагає візуально відобразити дані та інформацію, які впливають на програмну розробку, серверну частину, вхідні дані, користувачів. З використанням результатів досліджень автори розробили автоматизовану інформаційну систему моделювання та прогнозування діяльності підприємства, в якій для моделювання застосовуються моделі Хольта, Брауна, експонен-ційного згладжування і Бокса-Дженкінса. Частиною розробленої системи є спроектований програмний продукт, що реалізує поставлені цілі досліджень. Одержані програмні результати дозволяють отримати чіткий прогноз майбутньої діяльності підприємства.
Висновки. На основі побудованих графіків моделювання та прогнозування фінансової діяльності ком-панії Cisco Systems з використанням розробленої автоматизованої системи встановлено, що найкращою для забезпечення навчальної вибірки і прогнозу діяльності є модель Брауна. Розвиток автоматизованої системи в майбутньому передбачає розширення функціоналу, покращення та вдосконалення якості, а також створення потужної аналітики для більш детального прогнозування.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-30
Як цитувати
Khariv, A., & Lagun, A. (2021). АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА МОДЕЛЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 23, 20-26. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.23.2021.03