ОЦІНЮВАННЯ ЧИННИКІВ НЕБЕЗПЕКИ В РАЗІ АВАРІЙ ЗАЛІЗНИЧНИХ ЦИСТЕРН ЗІ ЗРІДЖЕНИМИ ВУГЛЕВОДНЕВИМИ ГАЗАМИ

  • V. Loik Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • O. Synelnikov Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • O. Babadzhanova Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • V. Kovalchuk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: небезпеки, залізничні цистерни, аварії, зріджений вуглеводневий газ

Анотація

Вступ. Безпека людини – це найбільш важливий аспект функціонування суспільства. Аварії під час перевезення зріджених вуглеводневих газів є одними з найбільш небезпечних подій на залізничному транспорті. Значна частина відомих аварій в разі транспортування зрідженого газу відноситься до спалахів і вибухів, які найбільш небезпечні з точки зору безпеки персоналу, населення, прилеглих до місця аварії об'єктів і навколишнього середовища. Залізничні аварії досить часто є результатом сходу цистерн з рейок. Однією з причин аварій можуть бути технічні дефекти, часто пов'язані з неналежним технічним обслуговуванням. Також помилки контролюючого залізничного персоналу (людський фактор) або технічні проблеми сигнальної системи можуть призвести до зіткнення потягів.
Мета. Мета роботи – проведення оцінки небезпечних факторів аварій під час транспортування зрідженого газу залізничним транспортом.
Результати. Зріджені вуглеводневі гази відносяться до речовин, які потребують особливих запобіжних
заходів під час їх перевезення. Масштабність перевезень є основою появи досить високого рівня ризику виникнення надзвичайних ситуацій. Під час аварійної розгерметизації цистерни найімовірніше станеться вибух газоповітряної суміші, якщо відбувається миттєве займання, а також факельне горіння при не миттєвому займанні зрідженого газу. Аварії на залізницях з подальшим витіканням речовини з цистерни в рідкісних випадках відбуваються в горизонтальному положенні цистерни, частіше спостерігається при сходженні з рейок залізничних колій, перекиданні декількох цистерн, при цьому аварійна цистерна розташовується під кутом до горизонту. Розраховано об’єм і масу рідкого пропану, який витече в разі нахилу цистерни. Проведено розрахунки інтенсивності теплого випромінювання і теплових доз на відстані розміщення людей в разі загоряння вмісту цистерни як в горизонтальному, так і в нахиленому положенні. Висновки. На основі розрахунку інтенсивності теплового випромінювання (теплових доз) в разі загоряння вмісту цистерни як в горизонтальному, так і в нахиленому положенні, встановлено, що люди на платформі та в населеному пункті перебуватимуть в зоні небезпечного впливу пожежі і можуть отримати опіки різного ступеня.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-12-29
Як цитувати
Loik, V., Synelnikov, O., Babadzhanova, O., & Kovalchuk, V. (2021). ОЦІНЮВАННЯ ЧИННИКІВ НЕБЕЗПЕКИ В РАЗІ АВАРІЙ ЗАЛІЗНИЧНИХ ЦИСТЕРН ЗІ ЗРІДЖЕНИМИ ВУГЛЕВОДНЕВИМИ ГАЗАМИ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 24, 91-96. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.24.2021.11

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 > >>